Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Čo všetko vieme o novom koronavíruse? - 4. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak ste to ešte nepočuli, odborníci začali hovoriť aj o novom lieku na ochorenie COVID-19. Vedci z kalifornskej firmy Gilead Sciences vyvinuli látku s názvom remdesivir. Aktuálne sa klinicky testuje priamo v Číne. No a výsledky sa očakávajú v apríli 2020. Nepochybne je to veľká nádej, ktorá môže priniesť naozaj prelom v zvládnutí celosvetovej epidémie. Treba však dodať, že pri vývoji pomáhal aj softvér od renomovaných slovenských odborníkov.

Remdesivir, potenciálny liek proti novému koronavírusu, je typ liečiva, ktoré sa označuje ako “prodrug” alebo “prokurzor”. Čiže je to chemická látka, ktorá v organizme zmetabolizuje na účinnú molekulu, takzvaný metabolit. Počas vývoja tohto typu liečiva je preto kľúčový výskum metabolitov a zisťovanie ich chemickej štruktúry. Vedcom z kalifornskej firmy Gilead Sciences pritom pomáhajú technológie aj od odborníkov zo Slovenska.

“Naša firma vyvíja technológie na analýzu metabolitov liečiv. V systémoch narábame s týmito informáciami a vieme detegovať metabolity,” hovorí pán Róbert Mistrík, CEO, Bitmoderna.

Slovenský softvér Mass Frontier obsahuje špeciálny modul Fragment Ion Search, ktorý je určený práve pre vyhľadávanie a identifikáciu metabolitov liečiv. No vývoj liekov trvá pomerne dlho, pretože liek si musí prejsť klinickými skúškami a schvaľovacím procesom. Vo všeobecnosti je to od päť až po pätnásť rokov.

“Najnovší liek, ktorý je taký sľubný na koronavírus, ten už bol vyvinutý pred piatimi rokmi. Dneska sa preňho hľadá nové uplatnenie, nová aplikácia, a to je práve ten koronavírus.”

V súčasnosti sa liek remdesivir už klinicky testuje v Číne na presne stanovej vzorke pacientov, čo a týka veku a aj závažnosti ochorenia.

“Boli prvotné správy, že tento liek bol nasadený pre 14 pacientov, ktorí boli v kritickom stave a nakoniec nikto z nich nezomrel a polovica z nich sa už vyliečila. Ale toto sú len, by som povedal, nereprezentatívne útržky toho, ako prebieha momentálne výskum. Ten výskum musí potvrdiť, že či ten liek je účinný alebo nie,” dopĺňa pán Róbert Mistrík, CEO, Bitmoderna.

No a ani iní vedci rozhodne nezaháľajú. V americkom Seattli sa totiž začali predbežné klinické testy vakcíny proti novému koronavírusu. Vakcína je pomenovaná ako mRNA-1273 a je zaujímavá v tom, že neobsahuje žiadnu časť koronavírusu. Namiesto toho vedci identifikovali a znovu vytvorili krátky segment mRNA, ktorý hovorí bunkám, ako majú vytvoriť proteín, ktorý sa nachádza na povrchu vírusu.

Tím dúfa, že vakcína vyprodukuje rovnakú imunitnú odpoveď ako pri použití konvenčných vakcín. Vybrané skupiny dobrovoľníkov pritom dostanú dve rôzne dávky, ktoré im budú podané s časovým odstupom 28 dní. Výsledky klinických testov sa potom budú monitorovať počas nasledujúcich 14-tich mesiacov. Držme teda výskumníkom palce, nech sa im čoskoro podarí vyvinúť účinný liek alebo vakcínu proti zákernému novému koronavírusu.