Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Americká klinika skúša autonómne vozidlo pre prevoz testov na COVID-19

Americká klinika skúša autonómne vozidlo pre prevoz testov na COVID-19
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súvislosti so šírením koronavírusu sa aj v USA usilujú udržiavať kontakt medzi obyvateľmi na minime. Nový projekt na klinike Mayo skúma možnosti autonómnej kyvadlovej dopravy, ktorá presúva testy na COVID-19 z odberného stanovišťa do laboratória na analýzu bez toho, aby sa vo vozidle nachádzal človek.

V rámci tohto projektu sa klinika Mayo spojila s dopravným úradom v Jacksonville a startup spoločnosťou Navya, ktorá poskytla štyri autonómne vozidlá Beep. Tie začali od 30. marca samostatne jazdiť po trase medzi odberným miestom a spracovateľským laboratóriom v areáli kliniky Mayo na Floride.

Po odobratí vzoriek zdravotnícki pracovníci naložia odbery do zabezpečených transportných nádob a umiestnia ich do vnútra autonómneho vozidla Beep. To sa potom vydá po ceste, na ktorej nie je premávka a ani chodci. Hoci v autonómnom vozidle sa nenachádza ľudský vodič, je sprevádzané iným vozidlom, ktoré ho nasleduje v bezpečnej vzdialenosti. Na autonómnu kyvadlovú dopravu dohliada aj personál v riadiacom centre, ktorý sa stará o zabezpečenie bezproblémového fungovania.

Americká klinika Mayo skúša autonómne vozidlo Navya Beep pre prevoz testov na COVID-19.

Táto metóda síce nevyzerá byť efektívnejšia ako bežný transport vzoriek s využitím ľudských vodičov, no v tomto náročnom čase sa firmy snažia nájsť spôsoby, ako prirodzene zredukovať ľudský kontakt. Aj tento projekt by tak mohol potenciálne pomôcť k potlačeniu šírenia infekcie novým koronavírusom SARS-CoV-2.

„Použitie umelej inteligencie nám umožňuje chrániť zamestnancov pred vystavením tomuto nákazlivému vírusu pomocou najmodernejšej technológie autonómnych vozidiel. Uvoľňuje aj ruky personálu, ktorý tak môže viac času venovať priamej liečbe a starostlivosti o pacientov,“ povedal Kent Thielen, generálny riaditeľ kliniky Mayo.

Americká klinika Mayo skúša autonómne vozidlo Navya Beep pre prevoz testov na COVID-19.