Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ako nám pomáha nosenie rúška v boji proti koronavírusu a ktoré technológie využíva?

Ako nám pomáha nosenie rúška v boji proti koronavírusu a ktoré technológie využíva?
Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
28. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V tomto čase sa rúško stalo naším každodenným spoločníkom. Prvotné zazeranie na človeka, ktorý ho mal nasadené, pominulo a jeho nosenie sa stalo povinnosťou. Rúško nie je hanba a svoj význam v boji proti vírusu určite má. Existuje pritom viacero typov ochranných rúšok, ktoré sú u nás dostupné. Okrem iného sa líšia aj technológiami filtrov.

Hoci nás bežné rúško neochráni pred vírusmi na 100 %, stále je to lepšie, ako keby sme nepoužili vôbec nič. Vďaka nemu sa výrazne zníži riziko prenosu infekčných kvapôčok, a hoci nezachytí všetko, slúži ako pomerne solídna ochrana. Pri jeho nosení si zároveň menej siahame priamo na tvár, a ak si náhodou pri kašlaní alebo kýchaní zabudneme zakryť ústa, spraví to za nás. Jeho nosením takisto chránime ľudí, ktorí patria k tým najzraniteľnejším. Nielen dôchodcov, ale aj vážne chorých, s oslabenou imunitou, či ľudí s problémami dýchacích ciest. Rúško je prejavom ohľaduplnosti a solidarity, a hoci nie je najpohodlnejšie, ukázalo sa ako účinné.

rusko, striebro, medihumZdroj: pixabay.com

Typy rúšok

Aké typy rúšok sú u nás dostupné a aké sú medzi nimi rozdiely? 

1. Jednorazové rúška

Jednorazové či chirurgické rúška patria k tým najbežnejším. Na začiatku zmizli z lekární ako prvé, no po dočasnom výpadku sú opäť dostupné. Dokonca aj pre bežných ľudí a nielen pre zdravotníkov. Jednorazové rúška chránia najmä okolie nositeľa a hoci nie sú stopercentné, ak tesne priliehajú, stupeň ich ochrany sa zvyšuje. 

rusko, striebro, medihumZdroj: pixabay.com

Nevýhodou je však ich vysoká spotreba, ktorá nepoteší najmä ekologicky zmýšľajúcich ľudí. Tento typ rúška sa totiž nesmie používať opakovane a už aj pri tom najmenšom poškodení či navlhnutí ho treba vymeniť. 

2. Látkové rúška

Látkové rúška prišli na scénu zo dňa na deň pri nedostatku jednorazových. Zo začiatku si ich ľudia šili najmä svojpomocne doma, teraz si ich však môžete objednať už aj u rôznych firiem. Najpoužívanejším typom je klasické bavlnené rúško s dvomi vrstvami alebo s vloženým filtrom. 

Efektívnou voľbou však môžu byť aj ochranné rúška so striebrom, pretože sú prirodzene antibakteriálne a svoje účinky si zachovávajú aj po niekoľkých praniach. Takisto ich netreba žehliť a ich ochrana je vyššia, než pri bežnom rúšku. 

K celkovým výhodám látkových rúšok patrí ich viacnásobné použitie a ľahká dostupnosť. Nezabúdajte však, že ani takéto rúško nemôžete nosiť bez prestávky a je nutné ho pravidelne vymieňať. Rúško po príchode domov ihneď vyperte alebo vyvarte a pri niektorých typoch aj prežehlite.

3. Respirátory 

Aj keď respirátor nie je to, čo si pod slovom rúško predstavíme, je to tá najspoľahlivejšia ochrana proti vírusom. Respirátory totiž dokážu filtrovať vzduch až na úroveň tých najmenších čiastočiek. Momentálne sú však určené len pre zdravotníkov.

A to nielen pre ich nedostatok, ale aj preto, že pri zlom používaní môžu narobiť viac škody ako úžitku. Ak totiž chorý človek používa respirátor s nevhodným výdychovým ventilom, vydychuje do okolia infikovaný vzduch.

rusko, striebro, medihumZdroj: pixabay.com

Existuje viacero druhov respirátorov, FFP2 respirátory používané počas pandémie, však riziko nákazy znižujú najviac. FFP3 sú ešte účinnejšie, no zohnať ich je dnes oveľa ťažšie. 

Pozor na hoaxy a neoverené informácie

Nielen v súvislosti s nosením rúšok sa šíria nepravdivé a zavádzajúce informácie. Celá pandémia dáva podnet konšpirátorom a skupinám, ktoré rady vyvolávajú strach. Preto informácie o koronavíruse čerpajte vždy zo spoľahlivých zdrojov a nedajte sa zlákať senzáciami. Ideálnou voľbou pre získanie najaktuálnejších a overených informácií je oficiálna stránka Ministerstva zdravotníctva SR.