Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Exoskeleton môže pomôcť s rehabilitáciou po cievnej mozgovej príhode

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa pacienti s cievnou mozgovou príhodou zotavujú z ochrnutia hornej časti tela, terapeuti často vedú ich ruky cez pohyby, ktoré nedokážu sami vykonať. Tým pomáhajú nervovému systému, aby sa opäť „naučil“ vykonať danú akciu. Túto náročnú úlohu však môže prevziať špeciálny terapeutický exoskeleton Harmony SHR.

Exoskeleton pre hornú časť tela Harmony SHR bol vyvinutý americkou spoločnosťou Harmony Bionics a je navrhnutý na používanie v sede. Jeho dve kĺbové ramená sú jemne uchytené k hornej a dolnej časti rúk pacienta, ktorý sa zotavuje po cievnej mozgovej príhode. Tieto ramená pomáhajú odľahčiť váhu rúk a opakovanie s nimi pohybujú vopred naprogramovanými cvičeniami. Tie sú špecificky nastavené pre každého pacienta a sú určené na cvičenie vykonávania každodenných úloh.

Exoskeleton pre hornú časť tela Harmony SHR.

Hoci by terapeut mohol túto prácu robiť manuálne, ak by mal za celý deň množstvo pacientov, mohlo by to byť pre neho fyzicky únavné. Ďalšou výhodou exoskeletonu Harmony SHR je to, že terapeuti by mohli nechať každého pacienta vykonať väčší počet opakovaní za jednou rehabilitačné sedenie.

Exoskeleton pre hornú časť tela Harmony SHR.

Systém je možné použiť aj v režime takzvanej bilaterálnej synchronizačnej terapie, v ktorom robotické rameno, ktoré drží ochrnutú ruku pacienta, jednoducho zrkadlí pohyby, ktoré robí pacient pomocou zdravej ruky. Tá je pripojená k druhému robotickému ramenu a jej pohyby zrkadlovo vedú ochrnutú ruku. Okrem toho sa dá exoskeleton nastaviť tak, aby kompenzoval zranenia, ako je napríklad dislokácia ramien. Navyše kopíruje prirodzený rozsah pohybu ramien, takže by nemal spôsobiť žiadne zranenia.

Exoskeleton pre hornú časť tela Harmony SHR.