Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kamera Panasonic premieta snímky na pacientov počas operácií

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Panasonic vyvinula nový infračervený projekčný systém s názvom Medical Imaging Projection System (MIPS), ktorý nielenže sleduje zmeny tvaru a polohy orgánov takmer v reálnom čase, no premieta snímky priamo na pacienta ako pomôcku pre chirurgov počas zložitých operácií.

Od objavu röntgenov priniesli zobrazovacie technológie revolúciu v chirurgii a v medicíne. Aj vďaka prvým rozmazaným tieňom mäsa a kostí bola diagnostika a liečba oveľa bezpečnejšia a efektívnejšia. Dnes už žijeme v dobe, kedy je možné prezerať veľmi podrobné, farebné 3D pohyblivé obrazy vnútra tela v reálnom čase.

Infračervený projekčný systém Medical Imaging Projection System (MIPS).

Stále však existuje veľa priestoru na zlepšenie, najmä čo sa týka riešenia náročných scenárov, ako je operácia pečene. Pečeň je nielen najväčšou žľazou v ľudskom tele, je to orgán, ktorý dominuje v brušnej dutine. To znamená, že počas takmer každého chirurgického zákroku bude mať tendenciu všelijako sa posúvať a klesať. Horšie je, že pečeň je prestúpená krvnými cievami a je tak komplikovaná z hľadiska svojej funkcie, že operácia pečene si vyžaduje, aby chirurg venoval veľkú pozornosť detailom.

V takejto situácii sa osvedčili techniky fluorescenčného zobrazovania pomocou indokyanínovej zelenej videoangiografie (ICG). ICG je farbivo, ktoré fluoreskuje v infračervenom svetle a možno ho použiť na diagnostiku a na vytváranie snímok pre operácie srdca, očí a pečene. Problém však spočíva v tom, že chirurg musí pri sledovaní monitora stále odvracať zrak od pacienta.

Infračervený projekčný systém Medical Imaging Projection System (MIPS).

Spoločnosť Panasonic, Kjótska univerzita a spoločnosť zaoberajúca sa lekárskymi prístrojmi Mitaka Kohki sa preto spojili a vytvorili MIPS. Ide o zobrazovací systém pracujúci takmer v reálnom čase, ktorý umožňuje použitie technológie projekčného mapovania, ktorá sa bežne používa na premietanie obrazov na budovy. Telo pacienta slúži ako plátno, pričom obrazy zachytené infračervenou kamerou sa spracujú a premietajú na pacienta v prispôsobiteľnom formáte, ktorý je viditeľný pre chirurga.

To znamená, že chirurg už nemusí odvrátiť zrak od chirurgického zákroku, aby získal dôležité informácie, ako je tvar a poloha orgánov. Navyše sa dá minimalizovať krvácanie tak, že systém chirurga usmerní pri rezaní pozdĺž premietaných línií. Systém MIPS je navyše navrhnutý tak, aby bol odolný voči vibráciám a aby sa dal ľahko premiestniť.

Infračervený projekčný systém Medical Imaging Projection System (MIPS).