Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ručná kamera s gama lúčmi loví rakovinu pod kožou

Ručná kamera s gama lúčmi loví rakovinu pod kožou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Veľkej Británie vyvinuli pokročilé ručné zobrazovacie zariadenie, ktoré by sa mohlo ukázať ako mocný nástroj v boji proti rakovine a prináša 3D snímky rakoviny pod kožou. Táto technológia využíva gama lúčov a optického zobrazovania a tím dúfa, že prenosné zariadenie by mohlo pomáhať v situáciách, kedy väčšie zobrazovacie zariadenia nie sú vždy k dispozícii.

Prenosná ručná kamera s gama lúčmi je dielom výskumníkov z Loughboroughskej univerzity, ktorí sa tomuto problému venujú niekoľko rokov. Cieľom je využiť technológiu z veľkých a komplexných zobrazovacích systémoch s gama žiarením, ktoré môžu zaberať aj celú miestnosť. Pacientovi sa najprv injektujú stopové častice s nízkou úrovňou rádioaktivity, ktoré sú potom absorbované rakovinovými bunkami a zobrazujú sa v následných skenovaniach, pričom sa vytvárajú snímky, ktoré odhalia veľkosť a tvar rakovinových nádorov.

Ručné zobrazovacie zariadenie Hybrid Gamma Camera.

Asi pred piatimi rokmi vyvinuli niektorí zúčastnení vedci ručné zariadenie o veľkosti sušiča na vlasy, ktoré dokázalo tieto snímky vytvárať pomocou gama lúčov, aj keď len v 2D. Teraz ho zobrali vedci do 3D priestoru prostredníctvom kombinácie zobrazovania gama lúčmi a stereoskopického optického zobrazovania, kde sa dva zábery snímajú cez dierku z trochu iných uhlov, aby sa trianguláciou určila vzdialenosť k subjektu. Tím to prirovnáva k spôsobu, akým astronómovia merajú vzdialenosti od hviezd, a táto ďalšia úroveň zobrazovania poskytuje ďalšiu perspektívu potrebnú na premenu 2D snímok na 3D snímky.

Ručné zobrazovacie zariadenie Hybrid Gamma Camera.

Kombináciou gama lúčov a optického zobrazovania tieto 3D informácie ukážu používateľovi, kde a ako hlboko zdroj rádioaktivity je vo vnútri konkrétneho materiálu. Zariadenia by si mohlo nájsť uplatnenie v rádiochirurgii, napríklad pri liečbe a diagnostike rakoviny. No mohlo by si nájsť uplatnenie aj v iných oblastiach, napríklad v jadrovom priemysle.

Toto prenosné zariadenie, ktoré nesie názov Hybrid Gamma Camera, by mohlo priniesť kompaktné riešenie pre snímanie gama lúčmi a mohlo by mať výrazný dopad na to, kto bude mať prístup k diagnostickej technológii. Vedci dúfajú, že budú spolupracovať s akademikmi v Uruguaji, kde sú veľké zobrazovacie zariadenia len v troch centrách po celej krajine, s nádejou, že sa ich prenosné zariadenia dostanú do ďalších kliník určených na diagnostiku rakoviny.

Ručné zobrazovacie zariadenie Hybrid Gamma Camera.