Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tovertafel: Projekčný systém pre seniorov a ľudí s kognitívnymi poruchami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Moderné technológie môžu poslúžiť všetkým, bez rozdielu veku či zdravotného stavu. Svoje o tom vedia aj vývojári zo spoločnosti Tover, ktorí navrhli špeciálny projekčný systém. Ten môže hravou formou zlepšiť kvalitu života ľudí s demenciou a poruchami učenia, a zároveň umožní ich opatrovateľom poskytovať lepšiu starostlivosť.

Interaktívny projekčný systém s názvom Tovertafel je navrhnutý tak, aby pomáhal seniorom s demenciou a ľuďom trpiacim kognitívnymi poruchami, čiže poruchami učenia. Systém bol vyvinutý v spolupráci v profesionálmi v oblasti zdravotnej starostlivosti a cieľovou skupinou, aby mohli vývojári lepšie pochopiť záujmy a potreby mentálne postihnutých ľudí a podľa toho prispôsobiť technológiu tak, aby poskytovala čo najlepšie výsledky.

Týmto spôsobom sa dajú vytvárať takzvané cieľavedomé hry, ktoré zodpovedajú potrebám a požiadavkám používateľov, čo má tiež pozitívny vplyv na život ľudí s kognitívnymi problémami. Premietané hry sa pritom ukázali byť účinné na fyzickej, kognitívnej, sociálnej a senzorickej úrovni. Sú totiž navrhnuté tak, aby vytvárali efekty, ktoré stimulujú štyri dôležité oblasti mozgu a dokážu tak premôcť apatiu simuláciou fyzickej aktivity a sociálnej interakcie.

Vďaka jednoduchému systému upevnenia sa dá projekčný systém Tovertafel rýchlo a ľahko nainštalovať, aby mohol premietať zábavné hry na takmer akomkoľvek povrchu. Technológia pritom sníma pohyby rúk a reaguje aj na tie najmenšie. Hry dokážu stimulovať každého používateľa na jeho vlastnej úrovni, aby zodpovedali konkrétnym potrebám. Interaktívne svetelné projekcie sú pritom zreteľné aj počas jasného slnečného dňa.

Tieto interaktívne hry môžu tiež posilniť vzťah medzi opatrovateľmi a ich klientmi. Vďaka projekčnej technológii Tovertafel by si tak ľudia s kognitívnymi problémami mohli rozvíjať a udržiavať svoje schopnosti prostredníctvom hravej a zábavnej formy.