Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Futuristická maska Air-Ring vháňa priamo do tváre vyčistený vzduch

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Biotlab predstavila nositeľné zariadenie na krk s názvom Air-Ring, ktoré vyzerá ako z nejakého sci-fi, no je navrhnuté tak, aby poskytlo celý rad magnetických ochranných štítov na tvár a osobný prísun prefiltrovaného a UV sterilizovaného vzduchu.

Nositeľné zariadenie Air-Ring je zavesené na krku, pričom má elektroniku v zadnej časti na krku a batérie umiestnené v dvoch ramenách, ktoré spočívajú spredu na hrudi. Dve ďalšie nastaviteľné ramená stúpajúce nahor môžu pred tvárou magneticky držať rôzne ochranné štíty.

Osobná čistička vzduchu Air-Ring s magneticky pripevnenými ochrannými štítmi.

Vzduch je nasávaný do jednotky zozadu pomocou ventilátora, ktorý ho vháňa cez penový a HEPA filter. Odtiaľ prechádza cez UV-C sterilizačné LED pole a fotokatalytické sterilizátory a potom je vytlačený cez nastaviteľné ramená, kde prechádza cez finálnu sadu uhlíkových filtrov. To všetko sa udeje pred vyfúknutím vyčisteného vzduchu priamo do oblasti úst a nosa. Vyfúknutý vzduch by mal byť údajne bez vírusov, patogénov a drobných pevných častíc. Batéria v zariadení vydrží až osem hodín na jedno nabitie.

Osobná čistička vzduchu Air-Ring s magneticky pripevnenými ochrannými štítmi.

Dvojica LED diód v koncoch nastaviteľných ramien rozžiari spodnú časť tváre v rôznych farbách, a to bez zjavného dôvodu, čisto len na efekt. Magnetické tlačidlá v blízkosti koncov nastaviteľných ramien umožňujú nasadenie a vymieňanie rôznych ochranných štítov, od malého otvoreného dizajnu, cez uzavretú masku, až po veľký štít zakrývajúci celú tvár.

Niektoré z týchto štítov sa dajú magneticky zacvaknúť na zadnú časť jednotky, ak si chce používateľ vychutnať prúd čerstvého vzduchu. Vývojári navrhli aj možnosť zabudovania tohto systému do kapucne, pre celkovú ochranu používateľa, napríklad v rizikových prostrediach.

Osobná čistička vzduchu Air-Ring s magneticky pripevnenými ochrannými štítmi.

Zariadenie sa nedá porovnávať s respirátorom alebo inými ochrannými maskami proti Covid-19, namiesto toho poskytuje osobný prísun čerstvého filtrovaného vzduchu, ktorý sa môže vháňať do tváre po celý deň. Mohlo by tak pomôcť napríklad alergikom alebo by mohlo byť vhodné na nosenie v silne znečistených mestách.

Otázne je, či sa príliš futuristický dizajn zariadenia ujme v širšom meradle. Spoločnosť Biotlab tvrdí, že chystá startup kampaň na portáli Indiegogo, kde sa čoskoro uvidí, aký bude reálny záujem o túto technológiu. K dispozícii nie sú zatiaľ žiadne informácie o cenách ani dostupnosti.

Osobná čistička vzduchu Air-Ring integrovaná do kapucne.