Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vakcína proti bakteriálnej meningitíde vo forme kvapiek do nosa

Vakcína proti bakteriálnej meningitíde vo forme kvapiek do nosa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prostredníctvom prvého testu na svete preukázali vedci z Veľkej Británie potenciál novej vakcíny na liečbu život ohrozujúcej formy meningitídy, ktorá sa môže podávať kvapkami do nosa. Vedci vyvinuli spôsob prevencie meningokokovej meningitídy zapožičaním zbrane používanej baktériami, ktoré ju spôsobujú, čo má za následok dlhodobú ochranu. Tá by sa mohla replikovať pri riešení iných infekcií fungujúcich podobnými mechanizmami.

Ako stav, ktorý spôsobuje zápal v tekutinách a membránach okolo mozgu a miechy, sa môže meningitída v tele uchytiť prostredníctvom vírusových, plesňových a parazitárnych infekcií, aj keď infekcie spôsobené baktériami sú obzvlášť nebezpečné. Je to tak preto, lebo bakteriálna meningitída má schopnosť vstúpiť do krvného obehu, čo vedie k vážnym komplikáciám a ak sa nelieči, môže sa za niekoľko hodín stať život ohrozujúcim stavom.

Jednou z hlavných príčin bakteriálnej meningitídy sú baktérie Neisseria meningitidis, ktoré spôsobujú infekciu horných dýchacích ciest a môžu prenikať do krvi a spôsobiť meningokokovú meningitídu. Telo má proti tomu obranu v podobe priateľských baktérií Neisseria lactamica, ktoré sa nachádzajú v nose niektorých dojčiat a mladých ľudí a prirodzene bránia N. meningitidis v uchytení sa.

Vedci zo Southamptonskej univerzity predtým hľadali využitie tejto prírodnej bariéry proti infekcii podávaním baktérie N. lactamica subjektom kvapkami do nosa a zistili, že bráni N. meningitidis v usadení sa u 60 percent účastníkov. Tí istí vedci teraz stavali na týchto sľubných výsledkoch, aby sa z N. lactamica stala ešte účinnejšia ochrana proti N. meningitidis.

Jednou z vecí, ktoré spôsobujú, že N. meningitidis je tak silnou hrozbou, je lepkavý povrch proteínu, ktorý sa prichytáva k bunkám lemujúcim vnútro nosa. Vedcom sa podarilo skopírovať gén, ktorý kóduje tento proteín, a vložiť ho do DNA baktérie N. lactamica, čo jej dalo rovnakú schopnosť.

Takto geneticky upravená baktéria N. lactamica bola podaná skupine zdravých jedincov, ktorí niesli baktériu asymptomaticky najmenej 28 dní, pričom väčšina z nich, 86%, ju niesla až 90 dní. Toto vygenerovalo silnú imunitnú reakciu počas tohto obdobia na ochranu pred N. meningitidis a neviedlo k žiadnym nepriaznivým symptómom alebo prenosu na blízke kontakty subjektov.

Tím dospel k záveru, že takto modifikované baktérie by sa preto mohli ukázať ako bezpečné a efektívne vektorové vakcíny pre ľudí, a možno oveľa viac. Vedci dúfajú, že táto technológia môže poslúžiť ako platforma na boj proti iným chorobám, ktoré vstupujú do tela hornými dýchacími cestami, jednoduchým prispôsobením baktérií tak, aby niesli antigény, ktoré pôsobia proti iným infekciám.

Výskum bol publikovaný v magazíne Science Translational Medicine.