Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľný robotický systém pomôže s rehabilitáciou po mozgovej príhode

Nositeľný robotický systém pomôže s rehabilitáciou po mozgovej príhode
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď niekto utrpel mozgovú príhodu, často má ťažkosti s prenášaním príkazov z mozgu do iných častí tela, napríklad do končatín. Nový robotický systém známy ako NCyborg by týmto ľuďom mohol jedného dňa pomôcť získať stratené schopnosti tieto činnosti vykonávať.

Robotický systém NCyborg sa v súčasnosti vyvíja na základe spolupráce medzi čínskou nemocnicou Tongji (tá je pridružená k Vedeckej a technologickej univerzite Huazhong) a spoločnosťou BrainCo prepojenou s Harvardom.

V pláne je, aby sa nositeľný systém pôvodne používal na rehabilitáciu ochrnutých rúk obetí mŕtvice. Bude sa skladať z troch hlavných komponentov: z čelenky s EEG (elektroencefalograf), ktorá číta elektrické signály z mozgu, náramku na ruku, ktorý číta neuromuskulárne signály z predlaktia, a poháňanej robotickej rukavice nosenej na ruke.

Keď sa pacient pokúsi vykonať určitú akciu rukou, čelenka a náramok zistia sprievodné elektrické signály a údaje prenesú do prepojeného počítača. Tam algoritmus založený na umelej inteligencii porovná charakteristický vzorec elektrických signálov s databázou pohybov rúk, aby sa zistilo, ktorý pohyb je zhodou pre konkrétny vzor. Potom systém aktivuje rukavicu, ktorá rukou vykoná zamýšľanú akciu.

Myšlienka je taká, že výcvik týmto spôsobom postupne obnoví poškodené nervové dráhy nositeľa, až kým pacient nebude schopný vykonať pohyby ruky bez robotickej pomoci. Vývojári dúfajú, že počiatočný robotický systém bude k dispozícii do piatich rokov. Do tej doby by mal byť schopný identifikovať najmenej osem zámerov pohybu ruky s mierou presnosti vyššou ako 90 percent a mal by reagovať za menej ako 300 milisekúnd.

Cieľom projektu je vyvinúť ľahko použiteľný, spoľahlivý a cenovo dostupný nositeľný robotický systém, ktorý zlepší rehabilitačný efekt pre tých, ktorí prežili mozgovú príhodu, pričom urýchli proces rehabilitácie a zníži aj s tým súvisiace náklady.

Príspevok bol nedávno publikovaný v magazíne Brain Hemorrhages.