Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci stavajú drobné „vírusové pasce“ z DNA v tvaroch origami

Vedci stavajú drobné „vírusové pasce“ z DNA v tvaroch origami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Technickej univerzity v Mníchove (TUM) vyvinuli novú metódu na liečbu vírusových infekcií vytváraním miniatúrnych pascí. Tím poskladal DNA do nano-kapsúl so špecializovanými väzbovými bodmi v nich, ktoré môžu chytiť a zadržať vírusy a spôsobiť ich inertnosť.

Posledných pár rokov experimentoval tím s programovaním DNA, ktorá sa skladala do „blokov“ a doštičiek, ktoré sa potom skladali do tvarov podobne ako origami. V novej štúdii sa vedci rozhodli zistiť, či by pomocou tejto technológie mohli vyrobiť duté telá veľké asi ako vírus, ktoré by ich potom mohli zvierať a zabrániť im v infikovaní buniek.

Vedci preto začali s tvarom nazývaným ikosahedrón, ktorý je tvorený 20 trojuholníkovými plochami. Pomocou „origami DNA“ vytvorili pološkrupinu 180 podjednotiek a centrum obložili molekulami, ktoré sa viažu na vírusy. Vonkajšie povrchy sa potom ožarovali ultrafialovým svetlom a ošetrili sa polyetylénglykolom a oligolyzínom, aby sa tieto „vírusové pasce“ nerozložili v telesných tekutinách.

Tím testoval pasce v laboratórnych bunkových kultúrach obsahujúcich myšacie sérum, ľudské bunky a vírusy. Štruktúry zostali stabilné v sére po dobu 24 hodín a úspešne zachytili dva rôzne typy vírusov - hepatitídu B a adeno-asociované vírusy. V obidvoch prípadoch pasce zabránili vírusom infikovať ľudské bunky.

Znázornenie nových vírusových pascí konštruovaných z origami DNA.

Vedci hovoria, že aj jednoduchá škrupina správnej veľkosti ukazuje merateľné zníženie aktivity vírusu. Ak sa umiestni päť väzbových miest pre vírus zvnútra, ako sú napríklad vhodné protilátky, je možné vírus zablokovať na 80 percent, ak sa ich začlení viac, dosiahne sa úplné blokovanie.

Ďalším krokom je testovanie týchto vírusových pascí na myšiach a očakáva sa, že by ich ľudské telo malo dobre tolerovať. A základná technológia budovania nanostruktúr z DNA origami môže mať aj ďalšie aplikácie. Okrem lapača vírusov sa dá systém nastaviť tak, aby sa dal použiť napríklad ako nosič multivalentného antigénu na očkovanie, ako nosič DNA alebo RNA na génovú terapiu alebo ako transportný prostriedok pre lieky.

Výskum bol publikovaný v magazíne Nature Materials.