Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový antibakteriálny obväz žiari, ak je rana infikovaná

Nový antibakteriálny obväz žiari, ak je rana infikovaná
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Previazané rany je potrebné skontrolovať, či nevzniká infekcia, no odstránenie obväzu na kontrolu rany môže oddialiť jej hojenie. Austrálski vedci môžu mať na tento paradox riešenie, a to vo forme obväzu, ktorý žiari, ak je rana infikovaná.

Materiál, ktorý je v súčasnej dobe vyvíjaný na univerzite RMIT, obsahuje vrstvy nanovlákien hydroxidu horečnatého, ktoré sú vložené do nanovlákien štandardného bavlneného obväzu. Biologicky kompatibilný hydroxid horečnatý po aplikácii na ranu, obzvlášť na chronickú ranu, ako je diabetický vred, potom pokračuje v pomoci v procese hojenia tým, že zabíja škodlivé baktérie a zmierňuje zápal.

Ak sa infekcia predsa len vyskytne, miesto rany sa zmení z mierne kyslej na zásadité. Táto zmena pH zase spôsobí, že hydroxid horečnatý pri vystavení ultrafialovému svetlu jasne fluoreskuje. Výsledkom bolo, že lekári mohli kontrolovať infekcie jednoducho tak, že pacientovi obväz osvietili ultrafialovým svetlom bez toho, aby ho museli odstraňovať. Rovnako tak, ak je už známe, že je rana infikovaná, ultrafialové svetlo môže naznačovať, že infekcia sa vyčistila, ak už nespôsobuje fluorescenciu hydroxidu horečnatého.

Mikroskopický obraz vlákien obväzu potiahnutých hydroxidom horečnatým.

Podľa vedcov z RMIT je možné výrobný proces ľahko rozšíriť na komerčnú výrobu a tieto fluoreskujúce antibakteriálne obväzy môžu byť „až 20-krát lacnejšie“ ako iné antibakteriálne obväzy, ktoré obsahujú drahšie nanočastice striebra. Okrem toho sa uvádza, že zatiaľ čo existujúce antimikrobiálne obväzy na rany začnú po niekoľkých dňoch strácať svoj účinok v zabíjaní baktérií, laboratórne testy ukázali, že obväz s hydroxidom horečnatým zostáva účinný po dobu až siedmych dní.

Výskum je popísaný v príspevku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne ACS Applied Materials and Interfaces.

Ak obväz žiari pod UV svetlom, znamená to, že je v rane prítomná infekcia.