Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Cobi autonómne podáva očkovanie bez použitia ihly

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V týchto dňoch dostáva očkovaciu látku COVID-19 veľa ľudí a ešte nejaký čas sa v tom bude pokračovať. Nový robot je navrhnutý tak, aby pomohol zefektívniť proces autonómnym očkovaním ľudských pacientov a to dokonca bez použitia ihly.

Robotické zariadenie nazvané ako Cobi bolo vyvinuté kanadskou startup spoločnosťou Cobionix, ktorú založila univerzita vo Waterloo. Tvrdí sa pritom, že je to prvý robot, ktorý úspešne vykonal intramuskulárne vstreknutie, a to bez použitia hypodermickej ihly.

Myšlienka celej technológie je taká, že po online registrácii prídu pacienti na kliniku alebo iné miesto, ktoré využíva robota Cobi, a potom ukážu časť identifikácie do kamery v rozhraní dotykovej obrazovky robotickej jednotky. Keď pacienti prídu, ich prítomnosť zisťuje viacero 3D hĺbkových senzorov.

Autonómny robot pre bezihlové očkovanie Cobi.

Po overení ich totožnosti robotické rameno Cobi vyberie ampulku s vakcínou zo vstavaného úložného priestoru. Senzor LiDAR na „ruke“ tohto ramena sa potom použije na vytvorenie 3D digitálnej mapy tela pacienta, ktorá sa analyzuje pomocou softvéru založeného na umelej inteligencii, aby sa určilo optimálne miesto podania vakcíny.

S využitím bezihlovej technológie tretej strany sa samotná vakcína následne vstrekuje vo forme vysokotlakového prúdu tekutiny, ktorá prechádza cez otvor v šírke ľudských vlasov. Bližšie informácie o tejto technológii však spoločnosť nemôže momentálne poskytnúť.

Autonómny robot pre bezihlové očkovanie Cobi.

Vývojári tvrdia, že ich autonómny očkovací robot Cobi by sa mohol na trh zdravotnej starostlivosti dostať asi za dva roky. Ako náhle nastane ten čas, tím dúfa, že robot umožní zaočkovať viac ľudí naraz a zároveň zníži náklady na zdravotnú starostlivosť. Navyše by sa dal využiť aj na odľahlých miestach, kde chýbajú vyškolení lekári.