Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: Televízor Samsung UE 55 HU 8500

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
27. 8. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dnešné televízory už dávno nie sú len o tom, aby prinášali do obývačiek televízny signál. Potvrdzuje to aj model Samsungu s označením UE 55 HU 8500T. Už rok 2012 akoby otvoril nové smerovanie rozlíšenia pri televízoroch. 4K alebo Ultra High Definition je už teda definitívne tu, aj pri tomto konkrétnom modeli. Štvornásobok rozlíšenia Full HD sa prejaví najmä v množstve detailov, ktoré televízor dokáže zobraziť. Aj s tým súvisí ostrejší obraz z ľubovoľného uhla pohľadu.

Keď sa povie UE 55 HU 8500, možno už na prvé počutie zarezonuje číslo 55, ktoré sa v názve nachádza. Áno, je to rozmer uhlopriečky v palcoch. V tomto prípade však ide o naozaj zaujímavé prevedenie obrazovky a nielen rozmerom. Už na prvý pohľad je jasné, že je zakrivená.

Takýto prehnutý dizajn tu však nie je len na okrasu, aj keď ju samozrejme podporuje. Mal by ešte viac podporiť a zintenzívniť zážitok z obrazu, keďže je takéto zakrivenie pre ľudské oko a jeho zorné pole prirodzenejšie. Zároveň výrobca hovorí aj o väčšej hĺbke obrazu. Okrem zakrivenia tomu napomáha aj technológia Auto Depth Enhancer. Tá totiž používa pri rôznych častiach obrazu rôzny rozsah kontrastu.

S kontrastom sa pohráva aj technológia UHD Dimming. Tá sa stará práve o ideálny kontrast, teda o optimálne spracovanie čiernych a bielych tónov a o optimálnu intenzitu farieb, ktorú prenáša do výraznejšie živšieho vykresľovania farieb. Spracovanie obrazu je samozrejme pri 4K rozlíšení opäť o niečo náročnejšie. Ak je však v hre 4jadrový procesor novej generácie, tak to zariadenie bez problémov zvládne. A pridať môže aj samotnú konverziu akéhokoľvek videa do rozlíšenia 4K. Stará sa o to UHD Upscaling, ktorý do tohto rozlíšenia prekóduje dokonca aj videá z internetu.

A keď sme už pri internete, tak ten tu má vplyvom technológie SMART TV a Hub, celkom pekné zastúpenie. To, že ide naozaj o modernú inteligentnú televíziu zistí používateľ z mnohých ďalších funkcií. Za všetky spomenieme Smart View 2.0, pomocou ktorej sa dá streamovať televízne vysielanie, cez domácu bezdrôtovú sieť, priamo do mobilu či tabletu, prípadne opačne, alebo tieto zariadenia použiť ako diaľkové ovládanie na televízor.

Čo sa týka ovládania televízora, tak aj tu nájdeme inovácie. Zariadenie rozpoznáva ľudskú reč, ktorá ho dokáže ovládať. Ak si chceme pozrieť film, stačí povedať „Nájdi sedem statočných film“. Ak zase chceme prepnúť, stačí ak povieme „program 3“. To isté platí aj pri prezeraní webových stránok a pri spúšťaní aplikácií. Jednoduché ovládanie však televízoru prináša aj diaľkový ovládač Samsung Smart Touch. Používanie takzvaného touchpadu na ňom je totiž mimoriadne intuitívne. Aj pri hraní hier zo Smart Hubu, ktoré tento televízor naplno podporuje i bez akejkoľvek hernej konzoly.

No a na záver ešte zaujímavá funkcia pre fanúšikov futbalu. Televízor má totiž zabudovaný špeciálny futbalový režim, pri ktorom zelený trávnik a ostatné farby na štadióne pôsobia ešte živšie. A nielen to. Ako náhle je tento mód aktivovaný, obraz sa začne automaticky ukladať na pevný disk či USB kľúč, ktorý treba pripojiť. A keď systém zaregistruje zmenu úrovne zvuku, napríklad pri góle, tieto dramatické chvíle si zaznamená zvlášť, aby si ich používateľ mohol potom neskôr znovu prehrať.

Áno, toto všetko naozaj patrí televízoru Samsung UE 55 HU 8500. Teda je to zrejme viac inteligentné zariadenie ako televízor. V každom prípade však popri všetkých tých technológiách bude určite zároveň aj plnohodnotným šperkom modernej obývačky.

(Toto video vzniklo v spolupráci s NAY Elektrodom a produkt môžete zakúpiť tu.)