Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NAY: TECH novinky v spolupráci s NAY Elektrodom - 17. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pravidelné novinky, ktoré prinášajú prehľad zo sveta technológií, vytvorené v spolupráci so spoločnosťou NAY.

Nemecký Fraunhoferov inštitút vyvinul dva užitočné softvéry na rozpoznávanie plagiátorstva hudby a tiež na preverenie zásahov do audio nahrávok. Prvý softvér v hudbe vyhľadá a porovná podľa určitých vzorcov, či jeden hudobník náhodou neukradol inému časť skladby alebo jej hudobné motívy. Ďalší softvér vie zasa nájsť podozrivé časti alebo nežiaduce úpravy v audio nahrávke. Detekuje strihy, presuny a tiež zmazania jej častí. Nový softvér by mohol byť silným nástrojom pre novinárov či pre políciu práve pri rozpoznávaní čistoty nahrávok.

Viete ako nepomýliť napríklad pri opisovaní stavu vodomera? V Nemecku našli jednoduchú odpoveď. Nechajte to na svoj smartfón. S pomocou aplikácie Pixolus totiž dokážete vybrať číselné údaje s nasnímaného obrázku elektromera. Pixolus vás sám upozorní, keď rozpozná všetky čísla správne. Namerané hodnoty a dáta sa automaticky spracujú a uložia do databázy, s ktorej ich odošlete poskytovateľovi služieb. Už dnes dokáže aplikácia načítať aj na digitálnych LCD displejoch.

Motorkári to majú na cestách ťažké, no pomôckou pre bezpečnejšiu a pohodlnú jazdu môže byť pre nich nový Head Up display s príhodným názvom Bike HUD. Informácie sa premietajú na malý displej zariadenia, ktorý aj po otvorení priezoru ostáva na mieste. Na prilbe sú umiestnené dve HD kamery, predná a zadná, ktoré snímajú dopravnú situáciu okolo vás. Okrem merania rýchlosti nechýba podpora navigačných funkcií alebo aj miera sklonu vašej motorky.

Jedným z príspevkov do oblasti športu a tréningov je Shot Tracker, ktorý ocenia basketbalisti. Shot Tracker meria počet výstrelov na kôš a meria aj počet reálnych košov. Používa k tomu dva senzory. Prvý sa pripevní na sieť basketbalového koša a druhý máte pripevnený na ruke. Pomocou aplikácie vo vašom smartfóne, ktorá je spárovaná so senzormi sa zaznamenáva počet hodených a počet reálnych košov. Takto si sami môžete kontrolovať ako je na tom váš tréning.

V oblasti start-upov zahviezdila novinka s názvom Fugu Luggage, ide o kufor, ktorý sa dokáže nafúknuť. Vďaka harmonikovej štruktúre sa vie zväčšiť až o 68 centimetrov, čím zvýši svoj objem zo 40 na 120 litrov. Ak si želáte priestor zväčšiť, jednoducho sem pustíte vzduch. Vstavaná pumpa sa však hodí aj na vysatie vzduchu z batožiny, čím značne zmenší jej objem. Batožína slúži aj ako stolík a v jej útrobách sú malé poličky, kam môžete oblečenie či iné veci ukladať ako do skrine.

Sieť reštaurácií a kokteil barov TGI si pripravila vo Veľkej Británii pre svojich hostí spestrenie zimných večerov. Vianočnú atmosféru totiž nezabezpečí len hudba, ale aj niečo technologickejšie. Čašníci a barmani majú k dispozícii drón v podobe quadkoptéra, ktorý nesie v závese imelo. Ak sa vznesie nad vami s partnerom či partnerkou, čaká vás jediná príjemná povinnosť. Polovica dospelých ľudí vo Veľkej Británii ešte čaro bozku pod imelom, môžu to teraz napraviť aj takýmto originálnym spôsobom.

Nemeckí výskumníci sa zamerali na navrhnutie bezpečnostného systému, ktorý kombinuje známe ochranné firewally. Ide o paralelné zapojenie viacerých firewallov, ktoré sú potom účinné aj v situáciách, ak by jeden z nich bol napadnutý. Firewally môžu byť od rôznych výrobcov, no ich zapojenie je skombinované tak, že dáta prejdú do domácej siete len v prípade, ak vyhovujú aspoň dvom z nich. Počítač by tak mal zostať v bezpečí aj v prípade, že jeden ochranný systém zlyhá.

NASA zverejnila záznam i obrázky z historicky prvej tlače pomocou 3D tlačiarne vo vesmíre. Do kozmu sa totiž nemôže neustále vyvážať množstvo vecí a tak fakt, že si niečo môžete vyrobiť v momente, keď to potrebujete, je na nezaplatenie. Zatiaľ išlo len o vytlačenie nápisu „Made in Space“ – „Vyrobené vo Vesmíre“, no išlo o skúšku funkčnosti a pozorovanie. NASA napríklad zistila, že materiál sa v týchto podmienkach mikro gravitácie viac lepí na podložku ako na Zemi.