Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jednoduchá technika odstráni z vody viac ako 98 % nanoplastových častíc

Jednoduchá technika odstráni z vody viac ako 98 % nanoplastových častíc
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mikroplasty sa nachádzajú všade - našli sme ich v Arktickom mori a dokonca zamrznuté v ľade. Mariánska priekopa, najhlbšia časť všetkých našich oceánov, je znečistená plastovým odpadom. Mount Everest je znečistený mikroplastmi. Naša pitná voda a potraviny, najmä spracované potraviny v jednorazových obaloch, sú kontaminované mikroplastmi. Nedávne štúdie zistili, že mikroplasty sa nachádzajú v našej krvi, pľúcach, pečeni a obličkách. Dokonca sa našli aj v placentách nenarodených detí.

Štúdie o nepriaznivých zdravotných účinkoch mikroplastov v ľudskom tele sa uskutočnili len nedávno. S konzumáciou a vdychovaním mikroplastov sa začínajú spájať respiračné, gastrointestinálne, endokrinné, vývojové a reprodukčné problémy a dokonca aj rakovina. Mikroplastom a nanoplastom sa nedá vyhnúť. Teraz však výskumníci z Univerzity v Missouri vyvinuli relatívne jednoduchú a bezpečnú metódu, ako z vody extrahovať viac ako 98 % nanoplastových častíc.

Kyselina dekánová a tetraalkylamóniumbromid ([N4444]Br). Na tomto obrázku je znázornené, ako sa roztok mieša s vodou a potom vypláva späť na povrch, pričom so sebou vynáša všetky nanoplasty.

Použitím netoxických, hydrofóbnych prírodných zložiek sa výskumníkom podarilo vytvoriť kvapalné rozpúšťadlo, ktoré pláva na hladine vody ako olej. Keď sa rozpúšťadlo emulguje do vody a potom sa nechá znovu oddeliť, vypláva späť na hladinu a vynesie so sebou viac ako 98 % nanoplastových kontaminantov späť na hladinu, kde sa dá z vody jednoducho odobrať. Vzhľadom na hydrofóbnu povahu rozpúšťadla existuje len malé riziko, že by za sebou zanechalo ďalšiu kontamináciu z eutektického rozpúšťadla.

„Naša stratégia využíva malé množstvo vytvoreného rozpúšťadla na absorbovanie plastových častíc z veľkého objemu vody,“ hovorí Gary Baker, docent na katedre chémie na Univerzite v Missouri. „V súčasnosti nie je kapacita týchto rozpúšťadiel dobre známa. V budúcej práci sa snažíme určiť maximálnu kapacitu rozpúšťadla. Okrem toho budeme skúmať metódy recyklácie rozpúšťadiel, ktoré v prípade potreby umožnia ich viacnásobné použitie.“

Gary Baker kontroluje nové riešenie na odstránenie nanoplastov zo znečistenej vody.

V súčasnosti máme k dispozícii niekoľko spôsobov odstraňovania mikroplastov z pitnej vody v závislosti od ich veľkosti. Základné filtre s aktívnym uhlím nie sú špeciálne vyrobené na ich odstraňovanie, ale sú pomerne účinné pri odstraňovaní všetkého, čo má veľkosť väčšiu ako päť mikrónov. Viacstupňové filtre na sedimenty s veľkosťou pórov jeden mikrón sú celkom dobré. Reverzná osmóza, ktorá pretláča vodu cez póry s veľkosťou až jednej desaťtisíciny mikrónu, je jednou z najlepších metód na odstraňovanie akýchkoľvek nečistôt z vody. No takéto zariadenia sa však zanášajú a je potrebné ich pravidelne čistiť. Destilácia vody je takmer stopercentne účinná, ale zbavuje ju aj všetkých zdravých minerálov, ktoré naše telo potrebuje.

Tento nový prístup tak pridáva ďalšiu nádejnú technológiu, ktorá funguje v sladkej aj morskej vode.

Štúdia tímu bola nedávno uverejnená v magazíne ACS Applied Engineering Materials.

Nová technika dokáže odstrániť nanoplasty z vody. A pod pekným osvetlením to určite vyzerá štýlovo.