Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pôst zvyšuje schopnosť imunitných buniek zabíjať rakovinu

Pôst zvyšuje schopnosť imunitných buniek zabíjať rakovinu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa novej štúdie 24-hodinový pôst dvakrát týždenne zvyšuje schopnosť špecifických imunitných buniek, ktoré sa nazývajú ako prirodzené zabíjačské bunky, bojovať proti rakovine. Tieto zistenia tak otvárajú množstvo možností na doplnenie liečby rakoviny v budúcnosti.

Veci, ktoré pomáhajú telu bojovať proti rakovine, sú dobré, najmä ak sa dajú ľahko implementovať a nevyžadujú si lekársky predpis. V nedávnej štúdii výskumníci z Centra pre výskum rakoviny Memorial Sloan Kettering (MSK) v New Yorku skúmali, ako pôst zvyšuje schopnosti imunitného systému bojovať proti rakovine.

„Nádory sú veľmi hladné,“ povedal Joseph Sun, imunológ a spoluzodpovedný autor štúdie. „Prijímajú základné živiny a vytvárajú nepriateľské prostredie často bohaté na lipidy, ktoré sú škodlivé pre väčšinu imunitných buniek. Tu ukazujeme, že pôst preprogramuje tieto prirodzené zabíjačské bunky, aby lepšie prežili v tomto supresívnom prostredí.“

Prirodzené zabíjačské bunky (ďalej len ako PZB) sú biele krvinky, ktoré zodpovedajú svojmu menu a ničia iné bunky infikované vírusmi a rakovinové bunky. Hoci ich primárnou úlohou je zabíjať votrelcov, PZB komunikujú aj s inými imunitnými bunkami, pričom uvoľňujú proteíny nazývané ako cytokíny, ktoré im signalizujú, aby zaútočili na škodlivé bunky. Čím viac PZB napadne rakovinový nádor, tým lepšia je prognóza pacienta.

Vedci vyhladovali myši s rakovinou 24 hodín dvakrát týždenne, pričom myši mohli medzi pôstmi voľne jesť. Zistili, že pôst mal hlboký vplyv na PZB zvieraťa. Ako sa stáva u ľudí, ktorí sa postia, aj u myší klesli hladiny glukózy a zvýšili sa voľné mastné kyseliny, ktoré možno použiť ako alternatívny zdroj energie, keď je iných živín málo. V dôsledku toho boli PZB v slezine myší „preprogramované“.

„Počas každého z týchto pôstnych cyklov sa PZB naučili používať tieto mastné kyseliny ako alternatívny zdroj paliva ku glukóze,“ povedala Rebecca Delconteová, vedúca autorka štúdie. „To skutočne optimalizuje ich protirakovinovú reakciu, pretože mikroprostredie nádoru obsahuje vysokú koncentráciu lipidov a teraz sú schopné vstúpiť do nádoru a lepšie prežiť vďaka tomuto metabolickému tréningu.“

Tím vedcov z MSK prvýkrát ukázal, že pôst dokáže preprogramovať metabolizmus prirodzených zabíjačských buniek. Pomáha im prežiť v drsnom prostredí v nádoroch a ich okolí a zároveň zlepšuje ich schopnosť bojovať proti rakovine.

Pôst okrem poskytnutia alternatívneho zdroja energie spôsobil aj premiestnenie PZB. Mnohé sa presťahovali do kostnej drene, kde boli kvôli pôstu vystavené vysokým hladinám signálneho proteínu nazývaného ako interleukín 12. To zvýšilo produkciu interferónu-gama v bunkách, jedného z protinádorových cytokínov, ktoré prirodzene tvoria.

„S oboma týmito mechanizmami sme zistili, že PZB sú vopred pripravené na produkciu viac cytokínov v nádore,“ povedala Delconteová. „A s metabolickým preprogramovaním sú schopné prežiť v prostredí nádoru a špecializujú sa na zlepšenie protirakovinových vlastností.“

Vedci teraz skúmajú, či existujú dve populácie PZB, ktoré dostávajú rozdielny tréning buď v slezine alebo v kostnej dreni, alebo či všetky bunky prechádzajú oboma miestami.

Táto štúdia pridáva k existujúcim dôkazom, že pôst môže byť použitý ako doplnok k chemoterapeutickej liečbe rakoviny. Štúdia môže navyše viesť k identifikácii liekov, ktoré sa zameriavajú na mechanizmy spôsobené hladovaním bez toho, aby pacienti museli držať pôst. Ďalšou alternatívou by bolo zozbierať PZB nalačno a ponechať ich mimo tela, neskôr ich podávať ako doplnkovú liečbu.

Kým sa neuskutoční ďalší výskum účinkov pôstu na rakovinu u ľudí, výskumníci vyzývajú ľudí, aby sa pred pôstom porozprávali so svojimi lekármi.

„Existuje veľa rôznych typov pôstu a niektoré môžu byť užitočné, zatiaľ čo iné môžu byť škodlivé,“ povedal Neil Iyengar, špecialista na rakovinu prsníka z MSK, ktorý sa na štúdii nezúčastnil. „Pacienti by mali hovoriť so svojimi lekármi o tom, čo je bezpečné a zdravé pre ich individuálnu situáciu.“

Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Immunity.