Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prehltnuteľný robot pre uľahčenie endoskopie začína klinické skúšky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Endiatx začala klinické skúšky svojho prehĺtateľného robota s názvom PillBot, ktorý umožní lekárom na diaľku vyšetriť tráviaci trakt pacienta prostredníctvom videostreamu.

Technológie spoločnosti Endiatx však sľubujú oveľa viac. Spoločnosť plánuje pridať nástroje na odstraňovanie polypov, kauterizáciu krvácania, odber vzoriek mikrobiómu a bioptických vzoriek. Plán vývoja produktov spoločnosti navrhuje súbor robotických chirurgov so stále sa zmenšujúcou veľkosťou a rozširujúcimi možnosťami použitia v ľudskom tele.

Zrejmou výhodou tejto technológie je okamžitá diagnostika kdekoľvek na planéte s minimálnou invazívnosťou, ale spoločnosť verí, že jedného dňa v nie príliš vzdialenej budúcnosti by vás mohla operovať armáda chirurgov veľkosti ryžového zrnka, zatiaľ čo vy budete vykonávať svoju bežnú dennú rutinu.

Motorizovaná robotická pilulka PillBot pre uľahčenie endoskopického vyšetrenia tráviaceho traktu.

PillBot je motorizovaná robotická pilulka, ktorá v ľudskom žalúdku vytvára virtuálny endoskop. To umožňuje gastroenterológovi vykonať základné vyšetrenie hornej časti endoskopie cez videostream, pričom pacient je v pohodlí svojho domova.

To znamená, že robota PillBot bude môcť manévrovať v žalúdku pacienta vzdialený lekár, ktorý si bude môcť pozrieť živý záznam a stanoviť diagnózu, pričom pacient nebude musieť navštíviť nemocnicu ani podstúpiť anestéziu a časovo náročné a drahé lekárske procedúry.

Motorizovaná robotická pilulka PillBot pre uľahčenie endoskopického vyšetrenia tráviaceho traktu.

Je celkom zrejmé, že možnosti pre budúcnosť telemedicínskeho zdravotníctva sú vzrušujúce, ale technológie vyvinuté na to, aby sa PillBotmohol pohybovať v troch rozmeroch v ľudskom žalúdku naplnenom tekutinou, môžu mať uplatnenie aj v iných ťažko prístupných podvodných prostrediach, ako napríklad pri vnútornej kontrole potrubia.

Video na začiatku článku, ktoré si môžete pozrieť aj priamo TU, poskytuje podrobný pohľad na endoskopického robota PillBot.

Motorizovaná robotická pilulka PillBot pre uľahčenie endoskopického vyšetrenia tráviaceho traktu.