Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nafukovacia hojdacia sieť dokáže udržiavať používateľov v teple

Nafukovacia hojdacia sieť dokáže udržiavať používateľov v teple
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už existujú stany s nafukovacím rámom, tak prečo nie aj nafukovacie hojdacie siete? Presne taká je najnovšia hojdacia sieť Atmos. Tá využíva izolovanú vzduchovú medzeru, aby udržiavala používateľov v noci v teple bez toho, aby pridala na objeme a hmotnosti, ktorú musia niesť.

Keď niekto spí v obyčajnej hojdacej sieti, spodnú stranu spacieho vaku oddeľuje od chladného nočného vzduchu len tenká vrstva látky. Tento problém je možné vyriešiť umiestnením izolovanej podložky na spanie pod spací vak alebo pripevnením zatepleného „paplóna“ na spodnú stranu hojdacej siete. Podložka aj paplón sú však položky navyše, ktoré musí používateľ nosiť v pravdepodobne už aj tak stiesnenom batohu.

Nafukovacia hojdacia sieť Atmos.

Tu prichádza na rad nafukovacia hojdacia sieť Atmos. Toto zariadenie vynašiel kanadský podnikateľ Jackson Busch po tom, čo strávil chladnú noc kempovaním v hojdacej sieti na francúzskom ostrove Korzika. Teraz sa komercializuje prostredníctvom jeho startup spoločnosti Madison River so sídlom v Britskej Kolumbii.

Po vyfúknutí a zrolovaní Atmos vytvorí valec s rozmermi 197 x 114 milimetrov. Tvrdí sa, že celý balík váži len 1,5 kilogramu. Nastavenie je pritom otázkou omotania dvoch priložených popruhov okolo dvoch stromov, pripevnenia týchto popruhov k jednému koncu hojdacej siete pomocou dvoch priložených karabín, utiahnutia všetkého a následného nafúknutia hojdacej siete pomocou priloženej vzduchovej pumpy. Po nasadení sieť meria 3 353 x 1 524 x 70 milimetrov.

Nafukovacia hojdacia sieť Atmos.

Nafukovacia hojdacia sieť Atmos, ktorý je konštrukciou podobná podložke na spanie, je vyrobená z pohliníkovanej PET (polyetyléntereftalátovej) fólie pokrytej ochrannou vrstvou 20-denierového ripstop nylonu. Dokáže uniesť maximálnu hmotnosť používateľa až 136 kilogramov. Súčasťou balenia je aj súprava na opravu defektu.

Za predpokladu, že Atmos dosiahne produkciu, dá sa získať prostredníctvom podpory prebiehajúcej startup kampane na portáli Kickstarter v sume od 260 CAD (približne 177 EUR). Dodávka je naplánovaná na november 2024.

Nafukovacia hojdacia sieť Atmos.