Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 311

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Ten, kto už videl nejaký diel filmu o čarodejníkovi Harry Potterovi, vie, čo všetko dokážu kúzla. Veru aj takú neviditeľnosť. No verili by ste, že na to nepotrebujete žiadnu magickú paličku? Možno to znie naozaj veľmi prekvapivo, ale je to tak. Vedci totiž vyvinuli povestný štít neviditeľnosti len na základe fyzikálnych javov. A vyzerá to tak, že skutočne funguje.

Zaujímavé zariadenie Invisibility Shield 2.0 prináša používateľom presne to, čo sľubuje jeho názov, čiže „štít neviditeľnosti“. Má podobu zakriveného plátu z číreho polykarbonátu, ktorý na zadnej strane drží v vzpriamenej polohe nad rámom. V konštrukcii je vložená sústava vysokých, tenkých šošoviek, pričom každá z nich sa tiahne od hornej až po spodnú časť štítu. Keď používateľ stojí alebo sa krčí za zariadením, šošovky rozptyľujú okolité svetlo, ktoré sa odráža od jeho tela, po celej prednej ploche štítu neviditeľnosti. Šošovky tiež rozptyľujú svetlo odrazené od pozadia používateľa. Výsledkom je, že osoba, ktorá sa na štít pozerá spredu, vidí len rozptýlené svetlo pozadia, a to sa mieša s pohľadom na samotné pozadie. Štít neviditeľnosti funguje najlepšie, ak má používateľ na sebe svetlé oblečenie a ak je pozadie pomerne jednotné.

Isto budete súhlasiť, že jedným z najrýchlejšie rastúcich segmentov inovácií sú spánkové technológie. Áno, pre ľudský organizmus nie je nič lepšie ako získať novú energiu práve v spánku. No nie vždy sa do neho viete dostať. Pomôcť by ale mohol malý reproduktor, ktorý šíri vlny regeneračného spánku a vraj len tak niekto neodolá.

Miniatúrny reproduktor Banala Sleep Dot je inteligentné zariadenie, ktoré používateľom dopraje hlboký a osviežujúci spánok, navodením spánkového cyklu, využitím technológie izochronického zvuku. Či už používateľ bojuje so zaspávaním alebo chce dosiahnuť hlbší odpočinok, táto pomôcka by mu mohla poskytnúť riešenie. Inteligentný systém sa pritom aktivuje jediným stlačením tlačidla. Využíva špecifické zvukové frekvencie na ovplyvnenie mozgovej aktivity počas rôznych fáz spánku. Začína sa izochronickými tónmi, v takzvaných Theta vlnách, aby mohli navodiť relaxáciu a pripravili používateľa na spánok. Keď už používateľ zaspí, izochronické tóny prechádzajú do delta vĺn, ktoré zasa podporujú hlboký a regeneračný odpočinok. Špecifické eklektické vlny následne zaistia pokračovanie pokojného spánku.