Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DARPA: Široký záber, vyspelé technológie

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
8. 7. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americká agentúra Ministerstva obrany sa zaoberá výskumom v rôznych oblastiach, no vyzerá to tak, že jej srdcovkou sú roboty. Posúďte sami, kam do dnešného dňa došiel výskum a testy.

Zabudnite na Pepper, Robothespian či Kodomodroidov. Pentagon je tu už dávno s celkom novými typmi robotov, ktorí sú o niečo skúsenejší a obratnejší. Ich vývoj prebieha vo vedecko-vojenskom centre Defence Advanced Research Projects Agency, známeho pod skratkou DARPA.

Ako to celé vzniklo a prečo je DARPA jedným z lídrov v oblasti robotiky? Počiatky sa datujú do roku 1958, kedy prezident USA Dwight Eisenhower založil DARPA pôvodne ako ARPA - bez slova „obrana“. ARPA vznikla ako odpoveď na úspech sovietskej rakety Sputnik – Rusi tak získali prvenstvo v objavovaní vesmíru. USA sa rozhodlo zastaviť podobné prekvapenia a pustilo sa do širokého spektra výskumov. Vznikal tak pokrok vo viacerých oblastiach a jedným z dôsledkov je i vznik internetu. V roku 1967 sa totiž podarilo úspešne prepojiť, teda zosieťovať „až“ 4 počítače. V roku 1969 tak vznikla sieť ARPANET. Zlomom bol ešte rok 1989, kedy vo švajčiarskom jadrovom výskumnom stredisku CERN vytvoril Tim Berners-Lee World Wide Web, teda nový spôsob výmeny informácií. S tým súvisí i užitočný a nám už známy prehliadač, browser. Vznikal tak internet, zosieťovanie obrovského množstva počítačov, ktorý poskytujú pohodlnú komunikáciu a zmenil svet.

Alebo, obľubujete hlasové voľby, Siri či Cortanu? Môžete tiež za to poďakovať DARPA, keďže ich výskum v oblasti hlasových povelov Speech Understanding Research (SUR) začínal už v roku 1970.

DARPA sa okrem iného venuje i výrobe protetických končatín pre ľudí, ktorým chýba ruka či noha. Tento výskum súvisí s robotikou, keďže umelé končatiny nie sú už dávno iba „atrapami“, ale hotovými zariadeniami s množstvom elektroniky, čipmi či senzormi.

Nechýbajú ani roboty určené do vesmíru, či do náročných terénov pri vyslobodzovacích prácach z ruín, zamorených oblastí alebo celkovo extrémne nebezpečných miest pre ľudí.

Roboty v ukážke sú však úplne „inou kávou“, na akú sme zvyknutí, nemyslíte? Zrejme nie v najbližšej dobe, no rozhodne to nebude ani ďaleká budúcnosť, kedy sa dočkáme filmových robotických armád.