Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron vyzbrojený dvojicou robotických paží pre uchopenie objektov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bezpilotné lietadlá a drony sa v čoraz väčšej miere používajú či už pre získanie vzdušných video záberov, alebo ako stroje, ktoré dokážu prenášať rôzne druhy nákladu, ktoré im pripraví ľudský personál. No čo ak by taký dron dokázal sám zachytiť veci a preniesť ich na miesto určenia? Práve takýto druh dronu, ktorý už je vlastne vo výrobe, predstavila japonská spoločnosť Prodrone.

Nový dron Prodrone PD6B-AW-ARM je popisovaný ako prvý priemyselný dron na svete, ktorý je vybavený dvojicou robotických ramien. Dron je založený na predchádzajúcom modeli PD6B-AW a do vienka dostal dve diaľkovo ovládané 5osové robotické paže, ktoré dokážu uchopiť, prenášať a uvoľniť náklad s úžitkovou hmotnosťou do 10 kilogramov. Softvér vybavený špeciálnym algoritmom pritom pomáha udržiavať stabilitu dronu počas toho, ako sa jeho ťažisko posúva pri dvíhaní predmetov.

Japonská spoločnosť Prodorne predstavila nový dron PD6B-AW-ARM, ktorý je vybavený dvomi robotickými pažami pre uchopenie a prenos objektov

Prodrone PD6B-AW-ARM je napájaný dvomi 22.2 v / 16 000 mAh batériami, ktoré by na jedno nabitie mali poskytnúť dostatok energie pre letový čas do 30tich minút. Dron je vode odolný, dokáže operovať do maximálnej nadmorskej výšky 5000 metrov a jeho maximálna rýchlosť letu je 60 km / h.

Dron Prodrone PD6B-AW-ARM dokáže vďaka špecializovanému softvérovému algoritmu udržiavať stabilitu pri dvíhaní predmetov

Okrem zjavného využitia dronu pre uchopenie a prenášanie nákladov ho spoločnosť navrhla aj pre iné aplikácie, ako pre pripevnenie alebo spájanie vecí, strihanie káblov, prepínanie spínačov, dodávku záchranných bójok alebo zber nebezpečných materiálov. Robotické ramená navyše dronu umožňujú sa zachytiť aj na neistých povrchoch, ako sú napríklad zábradlia.

Spoločnosť Prodrone zatiaľ neprezradila, kedy bude nový dron PD6B-AW-ARM dostupný, a ani aká bude jeho cena, no keďže sa jedná o priemyselného drona, určite nebude nízka.

Dron Prodrone PD6B-AW-ARM si vďaka 5osým robotickým ramenám môže nájsť uplatnenie v rôznych odvetviach priemyslu