Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Švédsky mestský elektromobil bude financovaný ľuďmi

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zvyšovanie dojazdu pre elektromobily je prioritou mnohých výrobcov automobilov, no niektorí sa radšej sústredia na vývoj malých elektrických vozidiel, ktoré sú určené pre jazdu na krátke vzdialenosti v mestách. K nim sa po novom pripája aj švédska spoločnosť Uniti, ktorá chce vyvinúť prototyp rovnomenného mestského elektromobilu, a ktorá preto hľadá financie prostredníctvom start-up kampane.

Projekt malého elektromobilu Uniti bol prvýkrát predstavený vlani s tvrdením, že spadá do kategórie EU L7e, čo technicky znamená, že sa jedná o ťažkú štvorkolku. Elektromobil Uniti váži 400 kilogramov a jeho striedavý motor poskytne výkon 15 kW (20koní). Elektromobil dosahuje maximálnej rýchlosti 90 km / h a jeho dojazd je viac ako 150 kilometrov.

Švédsky elektromobil Uniti je navrhnutý ako meststká štvorkolka s krátkym dojazdom

Motor Uniti je napájaný 11 kWh Na-Ion batériou, ktorú je možné pripojiť alebo nabíjať cez indukciu. Malý elektromobil sa tiež pýši tým, že je šetrný k životnému prostrediu, takže je vyrobený prevažne z obnoviteľných biomateriálov.

Elektromobil Uniti má dojazd 150 kilometrov pri maximálnej rýchlosti 90 km / h

Pod štýlovým futuristickým exteriérom sa v kabíne nachádza zvláštny riadiaci systém, ktorý sa podobá pohybovému systému z hernej konzoly Nintendo Wii. Výrobca ho označuje ako „nezvyčajný zážitok z jazdy“ a okrem toho v budúcnosti plánuje elektromobil vybaviť aj autonómnym režimom jazdy. Vozidlo je dvojmiestne a jeho čelné sklo zároveň slúži aj ako head-up displej pre zobrazenie informácií, alebo podľa vyjadrenia výrobcu ponúkne aj „bláznivé herné a zábavné možnosti“.

Elektromobil Uniti má zvláštny riadiaci systém a možno sa v budúcnosti dočkáme aj autonómnej verzie tohto vozidla

Spoločnosť Uniti hľadá finančné prostriedky na portáli FundedByMe, ktorý pôsobí trocha inak ako start-up portál Kickstarter či Indiegogo tým, že ponúka podporovateľom možnosť zakúpiť akcie spoločnosti. Kampaň splnila cieľ v sume 500 000 Uer už v priebehu 36tich hodín a bude pokračovať až do 19. novembra. Prototyp elektromobilu Uniti by mal byť dokončený koncom roka 2017, pričom finálny produkt by mal stáť 200 000 švédskych korún, čo je približne 20 760 Eur.

Vývoj prototypu elektromobilu Uniti bude financovaný prostredníctvom netradičnej start-up kampane