Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DJI Inspire 2: Rýchly dron s impozantnými funkciami pre profesionálnych filmárov

DJI Inspire 2: Rýchly dron s impozantnými funkciami pre profesionálnych filmárov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prvý model dronu DJI Inspire One bol v podstate vylepšený variant dronov Phantom pre majetnejších používateľov. No nový dron Inspire 2 vstupuje do vážnejšej hry a je výrazne zameraný na profesionálnu kinematografiu. Dôkazom toho môže byť aj krátky film, ktorý nakrútila spoločnosť DJI výhradne s dronom Inspire 2.

Nový dron DJI Inspire 2 rozhodne zaujme svojou maximálnou rýchlosťou, ktorá dosahuje hranicu 108 km / h. Nie je to ani tak pre vzrušujúce zážitky z rýchleho lietania, ale ide skôr o schopnosť dronu udržať krok s rýchlymi automobilmi a motocyklami počas nakrúcania záberov s nimi.

Filmárom určite prídu vhod aj rôzne režimy letu dronu. Režim Spotlight Pro automaticky sleduje objekt až za rotačný rozsah 360 stupňového závesu pre kameru tak, že rotuje aj samotný dron, ktorý prekonfiguruje svoje riadiace vstupy tak, aby nebol jeho let prerušený. V režime Composition môže používateľ opticky sledovať objekt, zatiaľ čo kamera dronu zostáva kompozične uzamknutá na bode mimo stredu záberu, čo dodáva videu väčší vizuálny priestor, ako pri bežnom ukotvení na stred.

Spoločnosť DJI predstavila nový dron Inspire 2

Dron Inspire 2 disponuje aj technológiou pre vyhýbanie sa prekážkam, ktorú prevzal od svojho kolegu, dronu Phantom 4 Pro. Senzory pre detekciu prekážok dokážu uchrániť pred nárazom pri rýchlosti až do 55 km / h. Predné senzory slúžia pre bezpečné lietanie v uzavretých priestoroch, zatiaľ čo nadol smerujúce senzory pomáhajú pri stabilnom vznášaní sa na mieste, kedy môžu zistiť, ktorý terén je vhodný pre pristátie a vybudujú 3D mapu pre bezpečné vrátenie sa dronu na pozíciu štartu.

Dvojica batérií ponúka 98 watthodinovú kapacitu a maximálnu dobu letu 27 minút, pričom druhá batéria slúži ako redundantná pre prípad výpadku prvej. Systém redundancie je použitý aj v podobe dvojitých inerciálnych meracích jednotiek, kompasov a barometrov, ktoré konštantne monitorujú prípadnú poruchu.

Dron DJI Inspire 2 je primárne určený pre profesionálnych filmárov

Filmári môžu využiť kameru s dvojosovou stabilizáciou tak, že v niektorých scénach môže pilot s dronom letieť rovno, zatiaľ čo kamera nakrúca v ľubovoľnom smere. Pokročilé funkcie spracovania obrazu umožňujú záznam 5.2K videa vo formáte RAW pri rýchlosti prenosu 4,2 Gbps, čo dáva dostatok priestoru pre orezanie obrazu na 4K Ultra HD rozlíšenie. Vstavaný CINESSD umožňuje rýchly prenos dát priamo na pľaci. Za doplatok sa dá dokúpiť možnosť nahrávania priamo do CinemaDNG alebo ProRes 5.2K.

Dron DJI Inspire 2 prináša filmárom zaujímave režimy pre nakrúcanie

K dispozícii je simultánne nahrávanie na CINESSD a MicroSD, aj keď vo formáte H.264 / 265. To však umožňuje veľmi rýchle náhľady záberov v rozlíšení 1080p bez nutnosti prehrabávania sa v obrovských 5.2K súboroch. Modernizovaný systém Lightbridge umožní živý prenos 1080p videa až do vzdialenosti 7 kilometrov.

Impozantné vlastnosti dronu DJI Inspire 2 však majú aj impozantnú cenu. Ak však zoberieme do úvahy, že ide o nástroj pre profesionálnych filmárov, tak cena 2999 dolárov len za dron zrejme nie je prehnaná. S kamerou X5S a licenciou CinemaDNG a ProRes sa cena vyškriabe na 5999 dolárov. Za kartu CINESSD 480G si treba priplatiť ešte ďalších 899 dolárov.

Dron DJI Inspire 2 umožňuje narkúcanie videí v rozlíšení 5.2K v RAW formáte