Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátna aplikačná platforma môže pomôcť zefektívniť pracovné prostredie

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
20. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asi ste sa už stretli s tým, že sa autom ponáhľate na stretnutie a priamo na mieste stratíte čas hľadaním parkovacieho miesta. Alebo sa rozhodnete pozvať návštevu vo firme do zasadačky a žiadna práve voľná nie je. A čo keby sa o to dokázali postarať technológie? Pre systémy firmy Spaceti to vôbec nie je problém. Navyše dokážu pomocou senzorov aj zoptimalizovať pracovné prostredie.

Moderné firmy dnes od zamestnancov očakávajú významnú efektivitu. Ak ale má byť zamestnanec výkonný, musí mať na pracovisku doslova pohodu. Rozhodne k tomu nepomáha málo pracovného miesta, preplnené zasadačky a preberanie agendy recepcie, najmä pri návštevách. Aby to tak nebolo, rozhodol sa tím zo Spaceti priniesť zaujímavé technológie.

„Našou snahou od začiatku bolo zoptimalizovať život ľudí v budovách. Preto sme vyvinuli platformu, ktorá sa skladá z troch komponentov. Tá prvá je senzorická, ktorá meria to, čo sa v budove deje. Tá druhá je analytická platforma, ktorá zbiera dáta a pomáha vykonávať lepšia rozhodnutia. Tretia je mobilná aplikácia, ktorá umožňuje ľudí interagovať s tou budovou a tým pádom zlepšovať kvalitu toho prostredia a tiež ich pohodlie,“ hovorí Max Verteletskyi, CEO, Spaceti.

Systém senzorov dokáže doslova dohliadať nad pracovnou plochou zamestnancov v takzvanej digitálnej mape, ktorá je vlastne digitálnou dvojičkou reálneho prostredia. Monitoruje sa, či je dostatočne veľká pracovná plocha, ale aj medzery medzi zamestnancami pri práci. A či teda majú vhodné podmienky pre efektívnu prácu.

„Naša analytická platforma umožňuje lepšie pochopiť ako je využívaný priestor v rámci budovy. Napríklad, keď si zoberieme zasadačku, ktorá je určená pre 10 ľudí, my sme schopní poznať, či sú v nej len dvaja ľudia, ktorí to využívajú neefektívne, tak tým pádom odporučíme ten priestor rozdeliť do niekoľko menších zasadačiek, ktoré sa dajú využiť viac efektívne. To isté sa týka priestoru na open space, ako sú pracovné miesta alebo prípadne parkovacie.“

No zamestnanci majú pritom priamo aj ďalšie výhody zo systému. Moderným prvkom, cez ktorý sa k nim tak dostávajú, je pritom mobilná aplikácia. Tá funguje na oboch operačných systémoch iOS i Android.

„Mobilný telefón slúži vďaka našej aplikácii ako vstupná karta na rôzne miesta v budove. Ste schopní si vopred zarezervovať parkovacie miesto, pracovné miesto, zasadačku alebo aj osobný locker.“

Veľmi dôležitým prvkom pri SMART budovách je nielen zabezpečenie samotných služieb, ale aj ich analýza. Práve takto dokáže potom firma zistiť, či funguje naozaj efektívne. Aj preto má systém Spaceti webové rozhranie.

„V reálnom čase vďaka digitálnej mape, ktorá je zobrazená ako v mobilnej aplikácii, tak vo webovom rozhraní, vieme sledovať parametre kvality ovzdušia. Ako sú úroveň CO2, teplota, humidita, ale tiež prachové častice a POC. Navyše k tomu sledujeme vyťaženosť priestorov v reálnom čase. A vďaka týmto informáciám vieme posielať na riadiaci systém budovy, kde vypnúť konkrétnu miestnosť alebo naopak vyvetrať. Vďaka tomu šetríme energie.“

Na základe údajov zo senzorov pritom aplikácia počíta aj celkový index prostredia. Čím je vyšší, tým vyššia je aj kvalita na danom mieste. Zároveň dokážu zamestnanci efektívne komunikovať aj so správou budovy, v prípade porúch či poškodenia niektorých pracovných pomôcok.

„Napríklad, keď sa vám zlomí stolička alebo nefunguje pracovný monitor, ste vďaka našej aplikácii schopní to vyfotiť, pridať k tomu polohu a odoslať na facility management, ktorý to obratom opraví a vyrieši to omnoho ľahšie a rýchlejšie.“

O spoluprácu s unikátnym systémom prejavila záujem i Slovenská republika. Aj preto sa prostredníctvom svojho Venture to Future Fund stala jedným z investorov.

„Dnešná doba našej technológii praje. Aby sme podporili prudký rast, tak sme začali hľadať ľudský potenciál aj finančný kapitál. Oboje sa nám podarilo nájsť tu na Slovensku. Naša myšlienka oslovila Venture to Future Fund – progresívna inštitúcia, ktorá sa stala naším partnerom, pretože rovnako ako my vidí budúcnosť v inteligentných budovách,“ dodáva Max Verteletskyi, CEO, Spaceti.

„Spoločnosť Spaceti sme si vybrali hlavne kvôli tomu, že je to naozaj unikátne riešenie, ktoré v sebe spája riešenia hybrdiných office-ov pre jednak prenajímateľov, ale aj nájomcov jednotlivých priestorov. A ich riešenie už bolo implementované vo viacerých krajinách a u mnohých zvučných zákazníkov. A veríme, že spoločnosti sa ďalej aj prostredníctvom našej investície podarí expandovať do ďalších krajín a k ďalším zákazníkom,“ dopĺňa Miriama Kováčová, člen predstavenstva, Venture to Future End.

Spaceti je teda významným nástrojom ako môže manažment spoznať pracovné prostredie vo firme oveľa dokonalejšie. Moderné senzory a inteligentné algoritmy, prepojené v mobilnej aplikácii, tak môžu pomôcť zlepšiť efektívnosť a výkon ľudí a zároveň tak vytvoriť istý náskok aj pred konkurenciou.