Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

500 km dlhý automatizovaný dopravník nahradí až 25 000 nákladných vozidiel

500 km dlhý automatizovaný dopravník nahradí až 25 000 nákladných vozidiel
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská vláda plánuje prepojiť veľké mestá automatizovanými logistickými dopravníkmi s nulovými emisiami, ktoré dokážu potichu a efektívne presunúť milióny ton nákladu a zároveň dostať z ciest desaťtisíce nákladných áut.

Podľa The Japan News o projekte od februára rokuje expertný panel na japonskom Ministerstve pozemkov, infraštruktúry, dopravy a cestovného ruchu. Nedávno bol zverejnený návrh predbežnej správy, ktorá odhaľuje plány na dokončenie počiatočného prepojenia medzi Tokiom a Osakou do roku 2034.

Známe problémy japonského populačného kolapsu predpovedajú v nadchádzajúcich rokoch vážne tlaky na pracovnú silu a jeden konkrétny problém, ktorý sa tento projekt snaží obmedziť, je pokračujúci nárast online nakupovania s predpovedaným poklesom počtu doručovateľov, ktorí môžu prepravovať tovar. Krajina očakáva, že približne 30 % balíkov sa do roku 2030 jednoducho nedostane z bodu A do bodu B, pretože ich nebude mať kto prepraviť.

Automatizovaný logistický systém medzi mestami Tokio a Osaka, zobrazený pomocou generatívnych nástrojov, bude na presun nákladu využívať automatizované dopravné pásy alebo malé autonómne vozíky.

Preto sa rieši aj takéto divoké logistické spojenie, ktorého prvá iterácia podľa tímu premiestni medzi Tokiom a Osakou toľko malého nákladu ako 25 000 nákladných áut. To, ako to presne urobí, ešte nie je známe, ale jednotlivé palety uvezú až tonu malých nákladných položiek a budú sa pohybovať bez ľudského zásahu z jedného konca na druhý.

Jednou z možností je použitie masívnych dopravníkových pásov na pokrytie 500 kilometrovej vzdialenosti medzi týmito dvoma mestami, ktoré by viedli popri diaľnici alebo potenciálne cez tunely pod cestou. Alternatívne by infraštruktúra mohla jednoducho poskytovať vyhradené jazdné pruhy alebo tunely a palety by sa mohli presúvať automatizovanými elektrickými vozíkmi.

Alternatíva k dodávkam bez vodiča s nulovými emisiami, zobrazená pomocou generatívnych nástrojov.

No t500-kilometrový tunel by bol šialene drahý ešte pred započítaním dopravných pásov alebo autonómnych vozíkov. A človek si musí klásť otázku, či by autonómne elektrické nákladné autá mohli zvládnuť túto prácu bez akýchkoľvek požiadavky na vybudovanie infraštruktúry. Cieľový dátum spustenia projektu je rok 2034 a vzhľadom na súčasný stav technológie bez vodiča sa určite zdá veľmi pravdepodobné, že dovtedy budeme mať na cestách obrovské množstvo autonómnych vozidiel.

Napriek tomu ministerstvo vyzvalo súkromné spoločnosti, aby projekt financovali, a zdá sa, že to myslí vážne.

„Projekt nebude riešiť len logistickú krízu, ale tiež pomôže znížiť emisie skleníkových plynov,“ povedal Tetsuo Saito, minister pre infraštruktúru, dopravu a cestovný ruch. „Radi by sme urýchlene pokračovali v diskusiách o tejto záležitosti.“

Ďalšou možnosťou sú autonómne vozíky prechádzajúce tunelmi, ktoré sú zobrazené pomocou generatívnych nástrojov.