Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Humanoidné roboty Digit začali pracovať v sklade spoločnosti GXO

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V rámci prvého nasadenia humanoidných robotov v rámci služby „roboty ako služba“ (Robots-as-a-Service - RaaS) v závode Spanx spoločnosti GXO v americkom štáte Connecticut začala pracovať flotila dvojnohých humanoidných robotov Digit, ktorí boli vyvinutí spoločnosťou Agility Robotics, a ktorí tak už teraz manipulujú s prepravkami.

Po úspešnom pilotnom overení koncepcie v roku 2023 spoločnosť Agility Robotics nedávno oznámila, že uzavrela viacročnú dohodu so spoločnosťou GXO Logistics, a začala používať svoje humanoidné roboty Digit v skladoch spoločnosti GXO.

„V nasledujúcich rokoch bude na trhu s humanoidnými robotmi mnoho prvenstiev, ale som nesmierne hrdá na to, že spoločnosť Agility je prvá so skutočnými humanoidnými robotmi nasadenými u zákazníka, ktoré generujú príjmy a riešia reálne obchodné problémy,“ povedala Peggy Johnsonová, generálna riaditeľka spoločnosti Agility Robotics. „Spoločnosť Agility sa vždy zameriavala na jediný ukazovateľ, na ktorom záleží - poskytovanie hodnoty našim zákazníkom prostredníctvom nasadenia Digit do práce - a toto míľnikové nasadenie zvyšuje latku pre celé odvetvie.“

Digit od spoločnosti Agility Robotics je prvý humanoidný robot, ktorý bol nasadený u zákazníka.

Mobilný manipulačný robot Digit s nosnosťou 15,9 kilogramu je pravdepodobne najznámejší vďaka svojim charakteristickým „zadným“ nohám. V rámci dohody RaaS spoločnosť GXO nasadí flotily humanoidov Digit a platformu Agility Arc, automatizáciu založenú na cloude, ktorá poskytuje kompletné ovládanie robotov a zjednodušuje procesy, ako je mapovanie zariadení, definovanie pracovných postupov, prevádzkové riadenie a riešenie problémov.

Roboty Digit a platforma Agility Arc budú integrované s existujúcou automatizáciou v závode Spanx. V nadväznosti na minuloročný pilotný projekt bude humanoid Digit pomáhať s opakujúcimi sa úlohami, ako je preberanie prepraviek od iných robotov a ich ukladanie na dopravníky.

Humanoidný robot Digit pri práci pri prenášaní prepraviek v závode Spanx.

„Nadväzujeme na úspech minuloročného prelomového pilotného projektu so spoločnosťou Agility nasadením plne funkčných humanoidov Digit do živého skladového prostredia,“ povedal Adrian Stoch, riaditeľ pre automatizáciu v spoločnosti GXO. „Náš prístup v oblasti výskumu a vývoja spočíva v spolupráci s vývojármi na celom svete, aby sme im pomohli vytvoriť a overiť praktické prípady použitia, ktoré zlepšia pracovné prostredie pre našich zamestnancov a zároveň optimalizujú prevádzku pre našich zákazníkov. Spoločnosť Agility zdieľa túto filozofiu a Digit je dokonalým doplnkom, ktorý bude pracovať spolu s našimi ľuďmi v našom centre plnenia. Sme radi, že naše partnerstvo pokročilo v tomto kritickom míľniku.“

Dohoda o robotoch ako službe umožňuje obom spoločnostiam preskúmať ďalšie prípady použitia humanoidného robota Digit a škálovať jeho využitie podľa dopytu počas celého obdobia nasadenia. Digit je pritom už ocenený robot, ktorý si začiatkom roka 2024 prevzal cenu Robot roka v súťaži RBR50 Robotics Innovation Awards.