Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Platforma pobrežnej veternej turbíny sa otáča po smere vetra

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový systém pobrežnej veternej elektrárne sľubuje rýchlejšiu a lacnejšiu inštaláciu a prevádzku, pričom bude testovaný v Stredozemnom mori. Nazvaný ako Projekt NextFloat+ získal od Európskej komisie grant vo výške 13,4 milióna EUR.

Zakladanie veterných elektrární na mori sa javí ako logický nápad. Morský vietor má tendenciu fúkať pravidelne a otvorená voda poskytuje predvídateľnejší a spoľahlivejší charakter vetra ako na súši. Navyše sa netreba toľko starať o povinnú kúpu pozemku.

Inžinierske výzvy pri nastavovaní turbín na mori sú však také veľké, že často prevažujú nad výhodami. Je to preto, že turbíny musia byť nielen veľmi robustné, s lopatkami, ktoré sa pri zaťažení neohnú a nenarazia na vlastný stožiar, ale tiež vyžadujú ťažké kotviace systémy, ktoré ich udržia na mieste, ktorých inštalácia je finančne značne nákladná.

NextFloat+ je konzorcium vedené spoločnosťou X1 Wind so sídlom v Barcelone a zahŕňa spoločnosti Technip Energies a NextFloat Plus SAS. Jeho účelom je postaviť prototyp 6-MW veternej stanice s názvom X90. Ide o trojuholníkovú plávajúcu plošinu s jednou turbínou, ktorá je zostavená na brehu a potom je odtiahnutá na miesto inštalácie.

Plávajúca veterná turbína X90 je navrhnutá tak, aby odolala protivetru.

X90 využíva jednobodové kotvenie a systém takzvanej Platformy napnutej nohy (Tension Leg Platform - TLP), ktorý nevyžaduje špeciálne ťažké vybavenie na inštaláciu. V prípade TLP trojuholníková štruktúra pláva na povrchu a tri káble sa pripájajú ku kotvisku na morskom dne v hĺbkach viac ako 500 metrov. Tie sa potom napnú, aby platforma držala presne na mieste. Veterná stanica X90 používa jednobodové kotvenie TLP na trojicu káblov, čo umožňuje platforme pasívne sa otáčať do vetra. Pred vyplávaním plošiny je jednobodové kotvenie nainštalované so systémom rýchleho pripojenia, ktorý umožňuje plošinu zacvaknúť na miesto pri príchode na určené miesto.

Toto nastavenie je navrhnuté okolo toho, čo sa na prvý pohľad javí ako spätná turbína. Bežne veterné turbíny smerujú do vetra a zostava sa otáča na vrchole stožiara, keď sa vietor posúva. To znamená, že stožiar musí vydržať veľké namáhanie a lopatky rotora sa musia čo najmenej ohýbať, inak by mohli naraziť do stožiara, čo by bolo nanajvýš nešťastné.

Pri X90 je rotor upevnený na plošine, ktorá vykonáva všetko otáčanie. Turbína sa navyše otáča a smeruje od vetra, takže vzduch tlačí lopatku zozadu. Keďže tu nie je žiadny stožiar, lopatky sa môžu ohýbať, ako sa im zachce. Vďaka tomu je to nielen jednoduchší a ľahší dizajn, ale je aj lacnejší a jednoduchší na údržbu.

Prototyp plávajúcej veternej turbíny X1 Wind v mierke 1:3 bol nainštalovaný na testovacom mieste PLOCAN na Kanárskych ostrovoch v roku 2023.

Celkovo platforma, kotviace usporiadanie a turbína znižujú pôdorysný priestor inštalácie. Vďaka modulárnej konštrukcii je systém škálovateľný. A to aj s plánovanou novou sériovo vyrábanou komerčnou platformou s výkonom viac ako 20 MW, ktorá už je na rysovacej doske.

„Sme nadšení, že dostávame podporu z fondu inovácií,“ povedal Alex Raventos, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ X1 Wind. „Grant predstavuje základný kameň pri získavaní finančných prostriedkov pre projekt NextFloat+, pričom k financovaniu, ktoré už bola zabezpečená Európskou komisiou v rámci programu Horizon Europe, k financovaniu zabezpečenému prostredníctvom francúzskej vlády v rámci plánu Francúzsko 2030, ktorý prevádzkuje ADEME, plus súkromné financovanie od spoločnosti ADEME. Rozhodujúce je, že poskytne príležitosť na výrazné zlepšenie konkurencieschopnosti plávajúcej veternej turbíny, keďže sa pripravujeme na dlhodobé masové nasadenie v lokalitách po celom svete.“

Video, ktoré si môžete pozrieť na začiatku článku alebo priamo TU, ukazuje prototyp systému X1 Wind PivotBuoy v búrkových podmienkach.

Technológia plávavajúcej veternej elektrárne X1 Wind je pripravená na masovú sériovú výrobu.