Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obrovská dvojrotorová plávajúca veterná turbína zapriahne aj hurikán

Obrovská dvojrotorová plávajúca veterná turbína zapriahne aj hurikán
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Mingyang Smart Energy, výrobca najväčších veterných turbín na svete, práve predstavila svoj najnovší gigantický výtvor plávajúcej pobrežnej veternej turbíny. OceanX je dvojhlavé hlbokomorské monštrum, ktoré je schopné generovať energiu aj počas hurikánov kategórie 5.

Je to prvá a najväčšia plávajúca jednoplošná platforma na svete, ktorá obsahuje nie jednu, ale dve 8,3-MW veterné turbíny s kolosálnym kombinovaným výkonom až 16,6 MW. Očakáva sa, že ročne vyrobí okolo 54 000 MWh, čo je dosť na napájanie približne 30 000 čínskych domácností.

Čínska spoločnosť v sobotu oficiálne dokončila výstavbu prvej plávajúcej veternej plošiny na svete s dvojitou veternou turbínou v Guangzhou v provincii Guangdong v južnej Číne. Navrhla ju spoločnosť MingYang Smart Energy a postavilo ju partnerstvo medzi spoločnosťami Huangpu Wenchong Shipbuilding Company a China State Shipbuilding Corp.

Dva protibežné rotory sú pritom umiestnené na konštrukcii v tvare písmena V, ktorá je vystužená vysokonapäťovými káblovými vzperami, pripevnenými k plávajúcej platforme v tvare písmena Y pre maximálnu stabilitu. Dve veterné turbíny MySE16.6(T) s priemerom lopatiek 182 metrov s plnou schopnosťou otáčania sa otáčajú na každom konci plošiny. Plávajúca plošina pritom váži asi 15 000 ton a je navrhnutá tak, aby fungovala vo vodách s hĺbkou viac ako 35 metrov, čo dáva tomuto monštru prístup k najlepším zdrojom veternej energie na mori.

Dvojrotorová plávajúca veterná turbína Ocean X spoločnosti Mingyang Smart Energy rozhodne nie je malá.

Platforma využíva „ultra vysokovýkonný betón“ pre zvýšenú odolnosť a nižšie náklady, a jednobodový kotviaci systém, o ktorom sa tvrdí, že znižuje vplyv na morské prostredie a zvyšuje stabilitu, dokonca aj v podmienkach tajfúnu.

Dvojrotorová plávajúca veterná turbína OceanX bola skonštruovaná tak, aby odolala podmienkam hurikánu kategórie 5 vo vetre s rýchlosťou až 260 km / h. A nielen vydržať tieto podmienky, ale zmeniť kvílivý vietor na výrobu elektriny pri plávaní na vlnách vysokých až 30 metrov. Je hodnotená na 0,135 intenzity turbulencie, čo je relatívne vysoká hodnota pre pobrežnú turbínu.

Väčšina pobrežných veterných elektrární pracuje v podmienkach výrazne pod 0,135, skôr bližšie k hodnote 0,06, pretože drsné podmienky môžu spôsobiť kolísanie výkonu a výrazné predčasné opotrebovanie komponentov plávajúceho generátora energie.

Z tejto výšky získate dojem, aká je táto dvojrotorová turbína v skutočnosti veľká.

Spoločnosť pritom postavila a úspešne otestovala prototyp OceanX v mierke 1:10 už v roku 2020.

Podľa Globálnej rady pre veternú energiu je Čína už šiesty rok po sebe na prvom mieste globálneho rozvoja veternej energie na mori. Cieľom Číny je do roku 2025 dodávať jednu tretinu svojej národnej spotreby energie prostredníctvom obnoviteľných zdrojov. S približne 14 500 kilometrami pobrežia určite leží na množstve potenciálnych pozemkov pre veterné elektrárne na mori.