Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý ultra veľký batériový sklápač na svete sa nepretržite nabíja počas jazdy

Prvý ultra veľký batériový sklápač na svete sa nepretržite nabíja počas jazdy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Hitachi uvádza, že jej „prvý ultra veľký plne batériový sklápač na svete“ sa uvádza do prevádzky v otvorenej bani na meď / zlato v Zambii. Prototyp prejde overovacím testom pri prevádzkovom zaťažení, aby sa overil základný výkon samotného vozidla a podpornej infraštruktúry.

Baníctvo je špinavý priemysel, no v posledných rokoch sa mnoho spoločností snaží o jeho očistenie, aspoň čo sa týka ťažkej techniky. Spoločnosť Hitachi Construction Machinery pritom začala svoj projekt v roku 2021 a spojila svoje sily s technologickým gigantom ABB, aby „preskúmala príležitosti pre prevádzkovateľov baní, ako sa zamerať na nulové čisté emisie z ťažobných strojov“. Vývoj batériového elektrického sklápača sa začal v júni toho istého roku.

Do roku 2023 sa spoločnosť First Quantum Minerals pridala do partnerského fondu a súhlasila so skúškami uskutočniteľnosti pre nákladné vozidlo vo svojej medeno / zlatej bani Kansanshi v Zambii. Tieto naftovo-elektrické vozidlá sa pohybujú po areáli a využívajú spaľovací motor na pohon ako bežné nákladné auto, ale môžu tiež zdvihnúť pantograf na nadzemné elektrické káble a jazdiť iba na elektrinu. Batériová elektrická verzia s pevným rámom by pritom úplne znížila emisie nafty, čo je obzvlášť atraktívne pre baníctvo v Zambii, pretože približne 92 % energetických potrieb krajiny pokrývajú obnoviteľné zdroje.

The battery electric trolley dump truck prototype is currently undergoing performance testing at a copper/gold mine in Zambia  The First Quantum mine in Zambia already employs dozens of Hitachi diesel-electric trolley trucks, and the battery prototype will take advantage of the existing network of overhead charging lines 3,716 / 5,000 Prototyp batériového elektrického trolejového sklápača v súčasnosti prechádza testovaním výkonu v bani na meď/zlato v Zambii.

V januári tohto roku bolo dokončené prvé testovanie prototypu. V rámci partnerstva bol použitý model Hitachi EH4000 AC-3 ako šablóna pre testovacie elektrické vozidlo na batérie, ktoré meria 14 metrov na dĺžku, jazdí na 74-centimetrových pneumatikách a je poháňané motorom Cummins s výkonom 2 500 konských síl a má nominálne úžitkové zaťaženie 221 ton.

Teraz plne vybavený prototyp batériového nákladného vozidla na trolejovom vedení dorazil do Zambie a pustil sa do skúšky technologickej uskutočniteľnosti v bani Kansanshi. Partnerstvo očakáva, že nákladné vozidlo bude schopné nepretržitej prevádzky vďaka existujúcej sieti nadzemných nabíjacích vedení spojených s prototypovým rekuperačným brzdovým systémom.

Baňa First Quantum v Zambii už využíva desiatky diesel-elektrických trolejových sklápačov Hitachi a prototyp batériového modelu bude využívať existujúcu sieť nadzemných nabíjacích vedení.

Hoci neboli zverejnené žiadne údaje o kapacite, vzhľadom na nastavenie dynamického nabíjania, ktoré by malo vylúčiť potrebu zastavenia a nabitia nákladného vozidla, je veľkosť palubnej batérie menšia, ako keby vozidlo fungovalo iba na batériu a elektromotor. To by sa malo premietnuť do znížených výrobných nákladov a zároveň by to malo maximalizovať kapacitu úžitkového zaťaženia.

„Vývoj v oblasti batérií pre nulové emisie s malým alebo žiadnym vplyvom na úžitkové zaťaženie, výrobu a veľkosť vozového parku, je dosiahnuteľný pomocou technológie Trolley Assist. Spoločnosť First Quantum zvládla túto technológiu spoluprácou s 2 600 V systémami spoločnosti Hitachi Construction Machinery, aby poskytli stabilné platformy s viacerými nákladnými vozidlami na trolejovom vedení v rovnakom čase,“ povedal John Gregory zo spoločnosti First Quantum. „Tento systém je funkčným, praktickým a ekonomicky realizovateľným riešením, ktoré zníži emisie pri ťažbe na mnoho rokov dopredu.“

Systém pantografov inštalovaný v prednej časti prototypu elektrického batériové sklápača umožňuje nepretržitú prevádzku bez potreby zastavenia na nabíjanie.