Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Špeciálna stolička z Prešova učí ľudí správne sedieť a spevňuje aj svalstvo

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
16. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V živote mnohých ľudí sú dve veci, pri ktorých trávia najviac času. Ak ste si povedali, že spanie na posteli a sedenie na stoličke, máte pravdu. Práve práca v kancelárii dokáže ľudí pripútať na jedno miesto na naozaj dlhý čas a každý deň. Aj preto je dôležité si uvedomiť to, ako správne sedieť. Pomôcť sa s tým rozhodli slovenskí vývojári zo Spinerga, ktorí dostali na svetlo sveta zaujímavú stoličku s vlastným patentom. Tá pritom svojim používateľom pomôže aj so spevňovaním svalstva. Poďte sa pozrieť, ako funguje a ako v Prešove vzniká.

Obdobie korona vírusu prenieslo prácu mnohých ľudí z kancelárií do domácností. Nezmenilo však to, že isté kancelárske činnosti sa stále dejú na stole, pri ktorom je používateľ na stoličke. Niektorí preto siahli aj po špeciálnych modeloch stoličiek. No pravdou je, že nie všetky riešia to najdôležitejšie.

„Sedenie je činnosť, ktorá najviac zaťažuje chrbticu. Aj keď sedíme v dobre anatomicky tvarovanej stoličke, ale pritom pasívnej, dochádza po krátkej dobe k ochabnutiu hlbokého stabilizačného systému. Ochabnutý hlboký stabilizačný systém vedie ku poruchám držania tela, poruchám chôdze. A toto všetko môže ovplyvniť aj pracovný výkon,“ vysvetľuje Peter Klein, ortopéd.

Aj podľa odborníkov ako sú ortopédi či fyzioterapeuti, je preto riešením nestabilný, dynamický sed. Intuitívne sa k nemu dostali aj niektorí ľudia s prácou pri počítači. Stoličku totiž nahradili známou fit loptou. No ešte ďalej sa rozhodli ísť slovenskí vývojári zo spoločnosti Spinergo a medicínske poznatky pretavili do unikátneho kĺbového nosníka.

„Môžeme povedať, že ide o spojenie fit lopty a stoličky v jednom. Vďaka guľovému čapu pri sedení balansujeme. Súčasťou mechanizmu je aj gumený silentblok, ktorý vyvažuje sedenie, čím spevňujeme driekové svalstvo. Vieme to podložiť aj klinickou štúdiou,“ hovorí Štefan Vaško, Spinergo.

„Základom je zapojenie stabilizačných svalov, čo organizmus zužitkuje ako prevenciu na zlepšenie postavenia hlavy a horných končatín. Zároveň to pomáha vzpriamenému držaniu hrudníka, brucha a panvy, a to nielen počas samotného sedu, ale aj pri bežných činnostiach. Takto dochádza aj k zlepšeniu činnosti bránice a dýchacích pohybov hrudníka,“ dopĺňa Matej Lukáč, Infinity Fyzio.

Patentovaný kĺbový nosník sa stal súčasťou inovatívnych slovenských stoličiek. Vynálezca mu však dal aj ďalšiu unikátnu vlastnosť, ktorá ho posúva vpred a prináša stoličkám väčšiu variabilitu využiteľných funkcií.

„Konkurenčné firmy robia obdobné sedenia na oceľových pružinách, ktoré ale vychyľujú z osi sedenia. Myšlienka bola tú os držať pevne, aby sa balansovalo len v osi bez vychyľovania, čo pružina robí. A zároveň na pružinovom systéme nedokážete urobiť aretáciu. A bolo zrejmé z klinických štúdií, že je nevyhnutné aretovať a kombinovať pevné sedenie s dynamickým, čo zasa tie pružinové varianty neumožňujú,“ hovorí Štefan Vaško, Spinergo.

Podľa medicínskych odborníkov, práve zastavenie pohybu sedadla niekoľkokrát denne, po dobu 20 minút, zvyšuje účinok dynamického sedenia. Funkcia zastavenia je obzvlášť dôležitá v prvých dňoch používania stoličky, kedy si na ňu telo musí zvyknúť, a to aj v prípade už poškodenej chrbtice alebo po operácii.

„Celkovú ergonómiu sme zlepšili vhodnými bedrovými a hlavovými opierkami, aby sme maximalizovali komfort sedenia. Používame sieťové materiály, ktoré sú priedušné a bránia poteniu.“

Výslednú podobu dostávajú stoličky priamo v prešovskej dielni. Výrobca pritom stavil na moderný dizajn, ktorý tvorí kombinácia odolných kovových a plastových častí. Nosnosť až 140 kilogramov podporuje aj päť ramien s kolieskami pri väčšine modelov. No samotný patentový čap sa pritom dostal aj do stoličiek, ktoré neskončia len v kancelárii.

„Okrem štandardných kancelárskych modelov robíme aj špecializované modely. Napríklad pre zdravotníctvo robíme model Medical. Využívajú ho najmä stomatológovia, ktorí pri práci sedia. Rovnako robíme pre hudobníkov model Music, najmä pre klávesistov, ktorí 5 - 6 hodín denne trénujú. A pre kozmetické salóny robíme model Beauty, lebo kozmetičky tiež sedia väčšinou celú pracovnú dobu,“ uzatvára Štefan Vaško, Spinergo.

Sedavý pracovný proces je dnes naozaj súčasťou života mnohých ľudí. Aj preto treba byť pri prístupe k nemu inovatívny. Ak sa teda používateľ rozhodne predchádzať nerovnomernému zaťažovaniu, degenerácii a poškodzovaniu chrbtice, vrátane medzistavcových platničiek, môžu byť v tomto smere, aj podľa klinických štúdií, i stoličky Spinergo, naozaj dobrým pomocníkom.