Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zaujímavé slovenské technológie dokážu predísť pracovným úrazom

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
14. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z hlavných podmienok fungovania, nielen výrobných podnikov, je dodržiavanie bezpečnosti pri práci. No často len hodinové školenie z tejto oblasti nestačí. Ako sa hovorí, nešťastie nechodí po horách, a tak sa úraz, niekedy aj smrteľný, môže objaviť naozaj nečakane. Našťastie takýmto situáciám dnes dokážu pomôcť predchádzať aj technológie. Jednu domácu máme pre vás aj dnes. Poďte sa pozrieť na to, ako nielen na ľudí dohliada anti-kolízny systém Active Safety.

Ako sa hovorí, ten, kto nič nerobí, nespraví chybu. No niekedy môže ísť naozaj o závažnú chybu, či zlyhanie, ktoré môže niekoho stáť aj život. Aj takéto situácie sú súčasťou i pracovného života mnohých firiem.

„Podľa štatistiky Národného inšpektorátu práce došlo napríklad v septembri 2023 k trom závažným pracovným úrazom s následkom smrti a k 6 úrazom s ťažkou ujmou na zdraví. Plus, ak k tomu prirátame 502 prípadov s práceneschopnosťou nad 3 dni, tak ide o nemalé čísla. A to všetko v odvetviach priemysel, doprava, stavebníctvo a skladovanie,“ hovorí Marek Strelka, obchodný riaditeľ, GX Solutions Slovensko.

Niektoré firmy naozaj tému „Bezpečnosť pri práci“ doslova odbijú nejakým hodinovým školením a podpisom zamestnanca, ktorý ich chráni. No podľa vývojárov z GX Solutions to rozhodne nestačí, a preto sa začali venovať riešeniu, ktoré dokáže zistiť blížiacu sa kolíziu a upozorní na ňu.

„Vyvinuli sme systém Active Safety. Ten akoby striehne na nečakané nežiaduce situácie, ktoré môžu byť nebezpečné pre ľudí. Napríklad medzi strojom a človekom, ale aj medzi strojmi navzájom. Funguje pomocou bezdrôtových technológií. Jedna časť detekčného systému je pritom nainštalovaná na vysokozdvižnom vozíku, prípadne na stavebných strojoch, a druhú časť majú na sebe zamestnanci. Či už v podobe náramku, alebo ako prívesok na krku.“

V praxi sa potom obe technologické strany navzájom strážia a kontrolujú si vzdialenosť medzi sebou. Ak by sa teda napríklad človek chystal vojsť do cesty vysokozdvižnému vozíku, systém to vie dostatočne dopredu a zvukovou i svetelnou signalizáciou upozorní na možnú zrážku. Zvlášť, ak je to na miestach v ťažšie prehľadnejších priestoroch.

„Obsluha paletového, či vysokozdvižného vozíka zároveň vidí na displeji, že v jeho blízkom okruhu sú ľudia a vie teda tiež zareagovať spomalením, či zabrzdením. Detekčné jednotky vieme taktiež umiestniť do nebezpečných zón. Napríklad na stavbách sa môže stať, že robotník je zamyslený a neuvedomí si, že sa blíži k nejakej jame, či k okraju strechy. Active Safety mu toto nebezpečenstvo včas signalizuje.“

Systém môže byť pritom spojený aj s dopravnou signalizáciou, napríklad v podobe semaforu. Akonáhle sa potom stroj priblíži ku križovatke a mohlo by prísť ku kolízii so strojom, ktorý je v pohybe, no nie je viditeľný, keďže je za rohom, Active Safety prepne semafor do červeného STOP svetla.

„Náš systém si pritom prináša aj ďalšie využitie, napríklad práve v logistike. Dokáže totiž pri priblížení vozidla automaticky otvárať brány, či dvíhať rampy. A to aj v závislosti od toho, či je situácia za bránou nebezpečná a nehrozí kolízia. Navyše sme dokázali Active Safety prepojiť s pohonom vozíkov, a tak, ak systém deteguje kolíziu, vozík automaticky spomalí. Rovnako to je aj s hemisférickým zrkadlom, ktoré sa v priebehu kolízie prepne do červenej farby a signalizuje vozíku nebezpečenstvo. Využívame aj projektorové hlášky projektované na zem, ktoré vedia naznačiť vozíku priechod pre chodcov a textovú výstrahu.“

No vývojári z GX Solutions išli ešte ďalej. Systém sa totiž postará nielen o bezpečnosť okolo stroja, ale aj o bezpečnosť samotného stroja. Detektory tak dokážu odhaliť napríklad preťaženie vysokozdvižného vozíka a zabránia tak jeho prevráteniu, prípadne poškodeniu hydrauliky.

„Zaujímavá je aj možnosť neustále sledovať výšku nákladu. Zvlášť ak sú v priestoroch, s istou výškou, obmedzené priechody či brány. Systém to spozoruje dostatočne skoro a napríklad aj so svetelnou signalizáciou upozorní skladníka, že tade s nákladom neprejde. Ten si tak prípadne, ak je to možné, môže spustiť manipulačné vidly o niečo nižšie, aby sa mu napokon podarilo prejsť,“ uzatvára Marek Strelka, obchodný riaditeľ, GX Solutions Slovensko.

Pre vyššiu zodpovednosť dokáže systém sledovať aj to, kto daný stroj vedie. Na začiatku používania stroja sa tak musí obsluha prihlásiť a až potom sa vozidlo aktivuje. Znamená to, že stroj si len tak hocikto nepožičia. Zároveň Active Safety deteguje aj nárazy stroja a informuje o tom kompetentných, takže obsluha už viac takéto zlyhania nezamlčí. Jedným slovom ide naozaj o premyslený systém, ktorým vývojári z GX Solutions dokázali už dnes zvýšiť bezpečnosť na pracovisku.