Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Komunikačný osobný robot Temi oplýva umelou inteligenciou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najnovším príspevkom medzi takzvaných osobných robotov patrí Temi, ktorý by sa dal v podstate popísať ako taký dotykový displej na štyroch kolieskach. Vďaka množstvu senzorov a algoritmom umelej inteligencie však dokáže vnímať okolité prostredie, vyhýba sa prekážkam a pamätá si určité miesta. Bezpečne tak zvládne v domácnosti nasledovať svojho majiteľa, ktorý má všetky jeho funkcie vždy po ruke.

Osobný robot Temi dostal do výbavy bohatú nádielku senzorov. Patrí sem 360 stupňový laserový senzor LiDAR, dve kamery pre snímanie hĺbky priestoru, dve RGB kamery, päť senzorov merania blízkosti v priestore, snímač IMU (inerciálna meracia jednotka) a šesť lineárnych senzorov s technológiou snímania Time of Flight, ktoré merajú priamu vzdialenosť medzi senzorom a objektom.

Osobný robot Temi

Vďaka týmto senzorom a softvérovej časti, využívajúcej algoritmy umelej inteligencie, dokáže robot Temi vytvoriť 2D mapu domácnosti. Robot neustále skúma svoje okolie, upravuje si mapu podľa aktuálneho stavu a vie si „zapamätať“ konkrétne miesta. Temi tak môže bezpečne nasledovať svojho majiteľa, zatiaľ čo sa vyhýba prekážkam, ako je nábytok, domáce zvieratá či napríklad spadnutá bielizeň na podlahe.

Robot sa pohybuje na štyroch kolieskach a jeho „hlavu“ tvorí 10,1 palcový dotykový IPS LCD displej s rozlíšením QHD (2 560 x 1 600). Operačný systém založený na Androide poháňa ARM procesor. Bezdrôtovú komunikáciu zabezpečí Bluetooth a Wi-Fi pripojenie. Batéria by na jedno nabitie mala vydržať približne 8 hodín prevádzky. Zvuk zabezpečia 20 wattové reproduktory Harman Kardon.

Osobný robot Temi

Používateľ môže svojho robota ovládať buď prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie alebo mu jednoducho zadá hlasový príkaz, napríklad aj „Hej Temi, nasleduj ma“. Vstavaný digitálny asistent momentálne podporuje komunikáciu v angličtine a čínštine. Výrobca pripravuje podporu ďalších 25 jazykov.

Robotický spoločník Temi by sa mal začať predávať od decembra tohto roku za cenu od 1 500 dolárov.

Osobný robot Temi