Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Doprajte si hollywoodsky úsmev s bieliacimi prostriedkami zo Slovenska

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ruku na srdce, kto netúži po krásnom úsmeve? A hlavne keď vieme, že je to práve úsmev, ktorý otvára dvere k mnohým cieľom. Za hollywoodskym úsmevom je však aj dôkladná starostlivosť o zuby. No a k nej patrí aj také bielenie. Samozrejme dnes je viacero technologických metód ako sa k želanému výsledku dopracovať, no rozdiel je v tom ako veľmi vám zasiahnu zuby a ich sklovinu. Slovenskému tímu vývojárov z Kežmarku sa však už niekoľko rokov darí držať náskok v inovácii bielenia zubov. Ich prostriedok má totiž mimoriadne nízky index RDA, ktorý určuje takzvanú abrazívnosť bielenia. Ako sa im to podarilo? Tak na to sme sa boli osobne pozrieť.

Zubné pasty a bielenie zubov nie sú Slovákom z kežmarskej Dimenzie cudzie už po mnohé roky. K myšlienke vytvoriť slovenský systém na bielenie zubov pritom zakladateľa firmy priviedlo narastajúce nadšenie z bielenia zubov.

„Ono to všetko vzniklo pred dvadsiatimi rokmi. V zahraničí bol vtedy veľký trend si bieliť zuby a my sme si mysleli, že prečo nemôžu aj naši Slováci mať krásny biely úsmev,“ vysvetľuje pani Inés Juríková, produktová manažérka, Dimenzia.

Základom bielenia bol vo väčšine prípadov peroxid a takéto bielenie sa tak dalo robilo zväčša pod dohľadom zubného lekára. Aj nariadenie z Európskej únie zakazuje používať peroxid v domácich podmienkach. Šikovní Slováci sa však dokázali v tomto smere vynájsť.

„Vymysleli sme nové alternatívum, ktoré je takisto účinné, ale neobsahuje žiaden peroxid. Náš bieliaci systém je založený na báze enzymaticko-oxidačného bielenia. To znamená, že pomáha prinavrátiť prirodzenú belosť zubom,“ dodáva pani Inés Juríková, produktová manažérka, Dimenzia.

Kežmarský systém bielenia sa pritom postará o sklovinu a nie o zubovinu, ktorá je pod ňou a zväčša je jej farba daná už geneticky. Podľa výrobcu je pritom systém na sklovine účinný už po troch dňoch a môže tak pomôcť ku krajšiemu úsmevu. Základom je špeciálny gél, ktorý sa nanáša do zaujímavého aplikátora. Ten po ponorení do horúcej vody dokáže kopírovať tvar zubov.

„Tým, že je aplikátor správne vytvarovaný a kopíruje tvar vašich zubov, tak sa bieliaci gél dostane aj do medzizubných priestorov a dokonale vybieli zuby naozaj všade,“ hovorí pani Antónia Juríková, vedúca výroby a vývoja, Dimenzia.

Ani samotný aplikátor však nie je len taký bežný. Výrobca mu po dlhšom vývoji dokonca dodal pamäť.

„Inováciou tohto aplikátora je, že môže trikrát zmeniť svoj tvar. Ak sa používateľ pomýli, môže jednoducho trikrát postup opakovať,“ dopĺňa pani Antónia Juríková, vedúca výroby a vývoja, Dimenzia.

V portfóliu výrobcu je k dispozícii aj ďalší zaujímavý systém expresného bielenia pomocou pera. Ten síce môže pri aplikácii pôsobiť vtipne, no za všetkým stojí vyššia účinnosť. Práve vďaka netradičnej pomôcke sa napokon prostriedok udrží na sklovine lepšie ako pri zavretých ústach.

Aby však úsmev smeroval k dokonalosti, mal by sa človek svojmu chrupu venovať naozaj pravidelne. Aj preto sa na východe Slovenska rozhodli vytvoriť sériu špeciálnych zubných pást Biela perla.

„My tam dávame viacej bylinných olejov a silíc. Naše pasty obsahujú aj bylinné extrakty ako je repík, šalvia, harmanček, ktoré majú ošetrujúci a liečivý efekt na naše ďasná,“ hovorí pani Inés Juríková, produktová manažérka, Dimenzia.

Pasty Biela perla, vytvorené podľa rodinného patentu, udržiavajú ústnu mikroflóru a tým pozitívne vplývajú aj na imunitný systém človeka, ktorý začína už v ústach. Patent dokonca vniesli aj do chutí produktov. Tie si totiž vo firme miešajú sami, a to pridávaním rôznych prírodných ingrediencií ako napríklad zelený čaj, klinček, citrón, mäta alebo aj malinový olej. Vo firme sa denne vyrobí až 240 kg zubnej pasty, čo predstavuje asi 3 000 balení.

„Do homogenizátora, čo je špeciálne miešadlo, sa vlejú tekuté zložky, a potom sa pridávajú pevné. A potom sa to mieša dve hodiny zhruba. Takto vyrobená masa sa pomocou plničky vháňa do túb, zvarí sa a balí sa do krabičiek,“ vysvetľuje pani Antónia Juríková, vedúca výroby a vývoja, Dimenzia.

Kežmarské pasty sú nielen s nádychom prírody, ale sú zároveň aj bieliace. V receptoch sa nachádzajú popri významných enzýmoch aj mechanické čiastočky, ktoré zuby zbavujú škvŕn a nežiaduceho zafarbenia. V tomto smere je mimoriadne dôležitý index RDA, ktorý určuje takzvanú abrazívnosť pasty. Čím je menší, tým je pasta k zubom šetrnejšia. Slováci dokonca v tomto smere dokázali preskočiť index výrobkov mnohých svetových koncernov.

„Naše zubné pasty majú veľmi nízky index abrazivity, od 5 do 13. Obsahujú špeciálne prírodné enzýmy, ktoré vlastne rozpúšťajú nečistoty na povrchu zubov prirodzeným spôsobom.“

Kým sa zubná pasta dostane k spotrebiteľovi, prejde si ešte zaujímavým testovacím procesom.

„Zubnú pastu vyvíjame aj niekoľko mesiacov. A keďže sme malá rodinná firma, pastu testujú naozaj všetci, od najmenších, až po starých rodičov. A takto máme istotu, že pasta bude vyhovovať všetkým generáciám,“ dodáva pani Antónia Juríková, vedúca výroby a vývoja, Dimenzia.

Hoci sú produkty Biela perla už teraz pomerne účinne, vývojári z východu nezaspali na vavrínoch a do budúcnosti plánujú ďalšie inovácie.

„Budeme sa zameriavať na skupiny ťažko chorých pacientov, ako sú aj onkologickí. Pretože títo ľudia majú veľa problémov s ústnou dutinou a potrebujú mať čo najprirodzenejšiu, čo najjemnejšiu pastu, ktorá im aj pomôže podporiť imunitný systém, ktorý už majú bohužiaľ oslabený,“ uzatvára pani Inés Juríková, produktová manažérka, Dimenzia.

Rozhodne je dobré, že Slovensko vyzerá byť sebestačné aj na poli starostlivosti o ústnu dutinu. A tak si popri mnohých zahraničných výrobkoch môžeme v obchodoch vybrať aj zo zubných pást vyvinutých priamo na domácej pôde šikovnými Slovákmi.