Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bunda, ktorá mení dúhové farby ako morské kalmary

Bunda, ktorá mení dúhové farby ako morské kalmary
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rok dozadu sme sa dozvedeli o bunde, ktorá je síce na prvý pohľad celá čierna, no má rozmiestnené malé kruhy materiálu, ktorý v jasnom svetle odráža bezpečnostné biele svetlo. Vývojári zo spoločnosti Vollebak sa však rozhodli ísť ešte ďalej a vytvorili bundu, ktorá celá odráža svetlo v dúhových farbách.

Nová bunda s názvom Black Squid Jacket je inšpirovaná morskými živočíchmi známymi ako kalmary, ktoré majú schopnosť rýchlo meniť farbu. Jej polyesterový povrch je pokrytý živicou, ktorá obsahuje viac ako 2 miliardy laserom zabudovaných mikroguľôčok čierneho skla. Na štvorcový centimeter materiálu pripadá približne 40 000 týchto vecí.

Bunda Vollenbak Black Squid Jacket.

V prítmí vo vnútri budov alebo v tmavších svetelných podmienkach vonku sa potom svetlo odráža od vonkajšej strany mikroguľôčok, čo spôsobí, že bunda má čierny akoby „mastný“ vzhľad. Na jasnom slnečnom svetle alebo svetle z automobilových svetlometov však svetlo prechádza zakriveným povrchom každej sklenenej mikroguľôčky a je odrazené a rozptýlené naspäť ako dúhová vrstva na zadnej strany týchto guľôčok.

Výsledkom je, že bunda odráža každú farbu viditeľného spektra a pri pohhybe nositeľa sa farebný vzor mení a vyzerá vždy inak, v závislosti od uhla, z ktorého je pozorovaný.

Bunda Vollenbak Black Squid Jacket.

Okrem elegantného triku meniacej farby medzi ďalšie vlastnosti bundy Black Squid Jacket patrí úplná vodotesnosť a odolnosť voči vetru, podšívka z kvalitnej Merino vlny na golieri, odvetrávanie podpazušia na zips či vnútorné vrecko na zips pre uloženie smartfónu a slúchadiel alebo nastaviteľné manžety so suchým zipsom.

Spoločnosť Vollebak, ktorá stojí za kolekciou oblečenia Black Light, už spustila predaj novej bundy Black Squid Jacket. Je k dispozícii vo veľkostiach od XS do XXL a zakúpiť sa dá na stránkach výrobcu za cenu 895 EUR.

Bunda Vollenbak Black Squid Jacket.