Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Ako môžu Smart technológie pomôcť malým mestám?

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
2. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kyjov – milé, malé mestečko v Juhomoravskom kraji ukázalo svoju veľkosť potom ako sa rozhodlo nasadiť prvé Smart technológie. Dokonca predbehlo aj väčšie samosprávy nielen v Čechách, ale aj na Slovensku. Po novom sa tak viac ako 11 tisíc obyvateľov teší napríklad aj z diaľkovo ovládaného, úsporného LED osvetlenia.

História mesta Kyjov siaha až do 12. storočia a jeho vývoj vidieť aj na pôvodných zachovaných pamiatkach. Dnes žije v kráľovskom meste asi 12 tisíc občanov a k pomerne modernému životu ich nasmerovali aj Smart technológie, ktoré sa samospráva rozhodla zavádzať z praktických dôvodov.

„Aby na jednej strane sa ľuďom v tom meste lepšie žilo, aby mali bližší kontakt s úradmi, ale tiež aby na jednu stranu udržali bezpečnosť v tom meste a na druhú stranu aby sa stali atraktívnymi,“ hovorí pán František Lukl, starosta mesta Kyjov a predseda SMO ČR.

Aj z pohľadu urbanizmu a zachovania priaznivého demografického vývoja vidí starosta Kyjova a zároveň aj predseda Zväzu miest a obcí Českej republiky veľký význam v konceptoch Smart City.

„My potrebujeme, aby tie menšie mestá sa stali zaujímavými pre mladých ľudí, aby tam po práci našli pokojný a bezpečný domov. Ale samozrejme s tým súvisí to, aby tu mali moderné technológie, ako z hľadiska bezpečnosti, tak konektivity,“ dodáva hovorí pán František Lukl, starosta mesta Kyjov a predseda SMO ČR.

V Kyjove to so Smart technológiami rozbehli zhruba v roku 2015. Ako prvé prišlo do rany verejné osvetlenie. LED zdroje, ktoré sú oveľa efektívnejšie oproti výbojkovým, pritom postupne plnia aj mestskú kasu.

„Úspora na verejnom osvetlení, u každého svetelného bodu, je to vždy minimálne 60 až 70 percent,“ hovorí pán Roman Pekárek, vedúci odboru rozvoja mesta Kyjov.

„Snažíme sa, aby úspory, ktoré súvisia s technológiami, modernejšími technológiami, sa znova investovali, aby sme takzvane neprejedali alebo neinvestovali sa do platu alebo do nejakých iných oblastí. To znamená, toto je začiatok, a rovnako ako Kyjov, aj iní starostovia hovoria: tie technológie by na seba mali nadväzovať,“ dopĺňa pán František Lukl, starosta mesta Kyjov a predseda SMO ČR.

Pri výmene však nešlo len o vymenenie svetelného zdroja, ale samozrejme aj o vytvorenie nového efektívneho riadenia.

„Dneska sme vo stave takom, že technik, ktorý má na starosti verejné osvetlenie, už dokáže aj z domu pomocou mobilného telefónu jednotlivé svetelné body ovládať, ako už dĺžku osvetlenia, tak intenzitu osvetlenia. A samozrejme dokáže získavať informácie o rôznych poruchách a stavoch,“ vysvetľuje pán Roman Pekárek, vedúci odboru rozvoja mesta Kyjov.

Výmenu zostávajúcich starých zdrojov verejného osvetlenia chce Kyjov dokončiť zhruba do 4 rokov. No a potom plánujú stĺpy verejného osvetlenia využiť aj na ďalšie Smart technológie.

„Kontrola parkovania, voľných parkovacích miest, kontrola miest pre zber komunálneho odpadu, miest pre triedenie odpadu. Môžeme na tieto jednotlivé body osadzovať rôzne senzory, ako sú teplotné snímače, snímače kvality ovzdušia,“ dodáva pán Roman Pekárek, vedúci odboru rozvoja mesta Kyjov.

A rovnako sa popasujú aj s inteligentným kamerovým systémom, ktorý by mal prispieť k bezpečnosti v meste. K tomu im môže pomôcť aj multifunkčná softvérová platforma, do ktorej môžu jednotlivé nové služby postupne pridávať. Zároveň získajú aj lepší prehľad o tom, čo sa v meste deje.

„Doteraz mesto možno ani netušilo koľko odpadových kontajnerov v meste napríklad je. Vďaka tomuto napríklad budú vidieť aj to, že koľko ich je, ale aj nakoľko sú naplnené. Ako sa využíva elektrická energia na nabíjanie a tak ďalej. To znamená, že sa vizualizujú dáta v jednotnej platforme, ktorá potom vlastne do budúcnosti bude slúžiť a bude poskytovať interoperabilitu. To znamená, že zase naopak budú riadiť technológie ako také,“ hovorí pán Tomáš Hutta, manažér pre Smart riešenia, OMS.

Kyjov, ktorý je od 16. storočia slobodným mestom, sa teda s inovatívnymi technológiami kamaráti. Popri modernom verejnom osvetlení to potvrdzuje aj spustenie automatického riadenia prechodu križovatiek na niektorých miestach, podľa hustoty premávky. No a vedenie mesta verí, že z ďalších technológií, možno aj v súvislosti s elektromobilitou, sa budú tešiť už v blízkej dobe.