Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V bratislavskej reštaurácii vám chutné ázisjké jedlo pripravia roboty

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
6. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z veľkých záľub mnohých ľudí je dobré jedlo. Každý národ má pritom svoje tradičné recepty vytvorené tak, aby pokrmy ľuďom čo najlepšie chutili. Výnimočnou krajinou je v tomto prípade Čína, kde si na dobré jedlo ľudia potrpia. Vedeli by ste si však predstaviť, žeby vám kulinársky zážitok pripravil namiesto šéfkuchára robot? Nič nemožné, dokonca ani v bratislavskom Auparku. Práve tam totiž otvorili prvú ázijskú reštauráciu, kde vaše chuťové kanáliky očarí umelá inteligencia.

Umelá inteligencia je dnes na vzostupe a využíva sa v rôznych oblastiach, kde spracováva obrovské množstvo dát a zároveň sa na nich učí a zdokonaľuje. Málokto by však povedal, že práve umelá inteligencia sa ocitne už dnes aj v gastronomickom biznise. Príkladom je reštaurácia AI Food v bratislavskom Auparku, kde jedlo pre hostí pripravuje šesť robotických pomocníkov. Stačí len, aby ľudský personál v kuchyni najskôr nachystal všetky potrebné suroviny, roztriedil ich do špeciálneho boxu a už len vložil do stroja.

„Zeleniny, mäsá, všetky veci a podľa toho sú tam štyri diely na tom boxu štyri diely, A, B, C, D. Jedna porcia je jedno jedlo, aj tri porcie môžeme spraviť naraz, maximálne až päť,“ vysvetľuje pán Zhenjie Xu, šéfkuchár, AI Food.

V jednej z prvých etáp si stroj všetky pripravené suroviny poumýva a až potom s nimi začína robiť. Za všetkým pritom stojí dômyselný mechanizmus a algoritmy, vďaka ktorým je stroj schopný pripraviť prekvapivé množstvo receptov. Ich počet však nie je obmedzený a ďalšie sa dajú dodatočne do stroja stiahnuť prostredníctvom Wi-Fi pripojenia.

„Teraz je tam okolo 2400 receptov a môžeme pridať do 10 000, 20 000 aj viac.“

Ovládanie celého stroja funguje jednoducho, pomocou dotykového displeja. Stačí len vybrať konkrétne jedlo a potvrdiť výber. Samotná príprava jedál je pritom dostatočne rýchla.

„Všetky recepty cca okolo 5-6 minút. Napríklad tie surové mäsá, čo musíme variť, tak to trvá nejakých 8 až 10 maximálne,“ dodáva pán Zhenjie Xu, šéfkuchár, AI Food.

Stroje sa po navarení každého jedla samé poumývajú a takto čisté sú pripravené na varenie ďalšieho pokrmu. Za vynálezom tohto inteligentného robotického kuchára stojí príbeh Číňana He Qinga. Jeho manželka vraj neustále kritizovala jeho kulinárske schopnosti s tým, že nie je schopný pripraviť poriadne čínske jedlo. Jeho túžba po rýchlej príprave kvalitného jedla, a to aj neskúseným kuchárom, ho tak priviedla k vytvoreniu novodobého robotického pomocníka. Čínska kuchyňa pritom nie je jednoduchá, no napriek tomu stroj obstál v náročnej skúške, a to nielen pred manželkou He Qinga.

„Boli prizvaní fakt majstri kuchárskeho umenia a dokonca oni sami povedali, že aj sú prekvapení, že ako to fakt skvele funguje, že tá chuť tam je,“ hovorí pán Peter Novák, hudobník, moderátor a cestovateľ.

Pán He Qing teda po niekoľkých rokoch vývoja premenil svoj sen na skutočnosť a dnes sa tak stroje z dielne spoločnosti Shanghai AI Cooking Robot Group mohli dostať dokonca už aj na Slovensko.

„Som rád, že v Bratislave bola otvorená nová čínska reštaurácia. No na tejto je špeciálne to, že pre prípravu jedál používa čínske variace stroje, ktoré sú inteligentné. Je to pritom vôbec prvýkrát, čo sú použité v Európe. Ľudia si tak v tejto reštaurácii môžu sami vyskúšať unikátne kulinárske zážitky. Dúfam, že tento typ strojov bude na Slovensku pozitívne prijatý a niekedy neskôr sa rozšíri po celej Európe,“ hovorí pán Lin Lin, veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky na Slovensku.

Kvalitu pripravovaného jedla v robotickej reštaurácii v Bratislave pritom mohli oceniť už aj jej prví hostia.

„Povedzme si na rovinu, že veľký problém všetkých reštaurácií u nás je to, že keď ti ju otvoria, všetko chutí skvele a prídeš tam po roku a zrazu to jedlo už nie je také dobré. A opýtaš sa prečo, tak zmenili sme kuchára a on to robí trošku inak. Ja som to skúšal a naozaj nevedel by som rozpoznať, že to nerobil reálny fyzický človek z mäsa a kostí, ale je to naozaj, že robot. Je to v podstate mašina, ktorá ale veľmi inteligentne myslí, vie sa učiť a vie teda robiť veci, ktoré možno človek nevie tak dookola rovnako opakovať,“ hovorí pán Peter Novák, hudobník, moderátor a cestovateľ.

Reštaurácia AI Food zobrala prívlastok robotická ako naozajstnú výzvu. V reštaurácii totiž robotickí pomocníci nielen varia, ale aj roznášajú jedlá. Netreba sa teda čudovať, keď za vami priamo k stolu príde robotický čašník.

„Vyzerá to síce ako vozík, ale sa to s vami rozpráva, presne vie, kde sa nachádzate a takisto odpadá tam možno taký ten ľudský faktor zlyhania, že sa pomýli, nedonesie to, čo ste si objednali alebo to donesie neskoro,“ dopĺňa pán Peter Novák, hudobník, moderátor a cestovateľ.

Základom pohybu robotických čašníkov je orientácia v priestore pomocou obrazcov, umiestnených na strope reštaurácie. Pri pohybe tak robot pomocou kamery sníma obrazce a vie, kde presne sa nachádza.

Súhra robotických kuchárov a čašníkov tak dokáže zaskočiť nejedného hosťa. No aj keď strojom musia ešte stále asistovať ľudia, rozhodne je to veľký krok vpred v oblasti robotizácie a automatizácie gastronomického odvetvia. Pre všetkých je navyše veľkým prínosom aj to, že jedlo, ktoré sa vám z robotických rúk dostane na stôl, chutí naozaj mimoriadne dobre.