Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Qualcomm odhaľuje mobilný procesor Snapdragon 865 pre rok 2020

Qualcomm odhaľuje mobilný procesor Snapdragon 865 pre rok 2020
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Qualcomm predstavila svoju úplne novú vlajkovú loď mobilného procesora Snapdragon 865 pre budúcoročné modely smartfónov. Medzi kľúčové vylepšenia novej platformy patrí technológia 5G, zvýšenie výkonu fotoaparátu a podpora zobrazovacích technológií ako HDR a Dolby Vision.

Nový mobilný procesor Snapdragon 865 bude schopný vykonávať viac výpočtov v kratšom čase, s efektívnejším čerpaním energie s batérie v porovnaní s tohtoročným modelom vlajkovej lode Snapdragon 855. Výpočtové a grafické zvýšenie výkonu by malo byť pritom až 25 percentné, zatiaľ čo potenciálne prenosové rýchlosti 5G sa zvýšili z 5 Gbps na 7,5 Gbp. To či vôbec budeme mať prístup k 5G sieti do roku 2021 je však druhá vec.

Z pohľadu fotografií a videí je prepracovaný ISP procesor Spectra 480 schopný spracovať až 2 gigapixely obsahu každú sekundu. To by malo stačiť pre až 200 megapixelové fotografie, 8K video a spomalené video v rýchlosti 960 snímok za sekundu v rozlíšení 720p. Zachytené video tiež bude podporovať obrazovú technológiu Dolby Vision HDR.

Nový mobilný procesor Qualcomm Snapdragon 865.

Nová mobilná procesorová platforma sľubuje aj zvýšenie výkonnosti umelej inteligencie, to znamená výpočty týkajúce sa neurónových sietí a strojového učenia. V porovnaní so súčasnou generáciou Snapdragon 855 by malo ísť o dvojnásobný nárast, takže služby ako Asistent Google by mali pracovať oveľa rýchlejšie. Nechýba podpora najnovších bezdrôtových technológií Wi-Fi 6 s teoretickou rýchlosťou až 1,8 Gbps a Bluetooth 5.1 so širokopásmovým Voice over Bluetooth (SWB) pre vylepšenia audia.

Na nový mobilný procesor Qualcomm Snapdragon 865 si však budeme musieť ešte nejaký ten čas počkať a uvidí sa, v ktorých modeloch smartfónov pre rok 2020 sa objaví. Dá sa očakávať, že bude zaujímať výrobcov ako Samsung, Huawei, Sony, Google, Xiaomi, LG a ďalších.