Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony prekvapuje svojim konceptom elektromobilu s platformou Vision-S

Sony prekvapuje svojim konceptom elektromobilu s platformou Vision-S
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Sony urobila jedno z najväčších prekvapivých oznámení na tohtoročnej výstave CES v Las Vegas a nečakane predstavila vlastné auto. Ide o koncept elektrického sedanu, ktorý má predviesť rôzne technológie spoločnosti, od zábavných produktov, cez kamerové senzory a ďalšie inovácie v pripojenej automobilovej platforme.

Koncept elektromobilu s platformou Vision-S bol postavený tímom inžinierov spoločnosti Sony zaoberajúcim sa robotikou a umelou inteligenciou, čiže rovnakými vývojármi, ktorí stoja za roztomilým robotickým psom Aibo. Koncept stále nemá názov (jeho kódové označenie je Safety Cocoon), no už bol plne testovaný na ceste. Podľa spoločnosti Sony to má zabezpečiť, že vozidlo a jeho platforma Vision-S budú spĺňať bezpečnostné predpisy.

Koncept elektromobilu Sony s platformou Vision-S

Platforma Vision-S, ktorá bola na tlačovej konferencii stručne načrtnutá, využíva odborné znalosti Sony v oblasti senzorov, zobrazovania a zábavy, ktoré by sa mohli použiť v novej generácii elektromobilov. Spoločnosť Sony síce už dodáva tieto technológie japonským výrobcom automobilov, ale chce, aby sa jednotlivé produkty vyrábali v ucelených systémoch, ktoré je možné dodávať ako riešenie typu všetko v jednom.

Koncept elektromobilu Sony s platformou Vision-S

Vision-S má v súčasnosti k dispozícii 33 senzorov, ktoré sa dajú integrovať do vozidla, aby mohli detegovať ľudí a iné autá vo vnútri aj mimo vozidla, či poskytovali podporu pri riadení. Platforma tiež obsahuje zvukovú technológiu 360 Reality Audio z dielne Sony, ktorý zaisťuje pohlcujúci zvukový zážitok prostredníctvom reproduktorov zabudovaných do každého sedadla vozidla. Palubnú dosku vozidla tvorí široký panoramatický displej, ktorý zobrazuje rozmanitú škálu obsahu, ktorý je prístupný prostredníctvom intuitívneho používateľského rozhrania.

Dá sa očakávať, že v budúcnosti sa stretneme s viac vozidlami od japonských výrobcov automobilov, ktoré budú vybavené platformou Vision-S, hoci sa vlastné auto spoločnosti Sony nikdy nedostane na bežné cesty.

Koncept elektromobilu Sony s platformou Vision-S

Koncept elektromobilu Sony s platformou Vision-S