Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Intel odhalil 10. generáciu rýchlych procesorov pre stolné počítače

Intel odhalil 10. generáciu rýchlych procesorov pre stolné počítače
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po nedávnom predstavení procesorov 10. generácie pre notebooky prináša teraz spoločnosť Intel svoju najnovšiu generáciu procesorov pre stolné počítače. 10. generácia radu Intel Core S je výrazne rýchlejšia čo sa týka hrania hier, streamovania obsahu a editácie videí. Intel dokonca označuje svoju vlajkovú loď za „najrýchlejší herný procesor na svete“.

Podľa štandardného pomenovania od spoločnosti Intel sa séria S bude dodávať v štyroch modeloch: Core i9, i7, i5 a i3. Vlajková loď procesora Core i9-10900K má až 10 jadier, 20 vlákien a maximálnu základnú taktovaciu frekvenciu až 3,7 GHz. Pomocou rôznych systémov pre zvýšenie výkonu, ktoré spoločnosť Intel pridala, je možné zvýšiť taktovaciu frekvenciu až na 5,3 GHz.

Intel pritom tvrdí, že najnovší procesor Core i9 dosahuje až o 31 percent lepší celkový výkon systému v porovnaní s trojročným počítačom. V porovnaní s tým istým hypotetickým starším modelom počítača, spoločnosť Intel tiež tvrdí, že s i9 môže používateľ získať až o 63 percent viac snímok za sekundu pri hraní hier, o 15 percent rýchlejšiu úpravu videa v HD a o 18 percent rýchlejšiu úpravu videa v 4K.

Ostatné modely procesorov 10. generácie pre stolné počítače majú tiež celkom slušné parametre. Model Core i7 má osem jadier a 16 vlákien a základnú taktovaciu frekvenciu 3,8 GHz. Tá sa dá zvýšiť až na 5,1 GHz. Model Core i5 si prináša šesť jadier a 12 vlákien a jeho taktovacia frekvencia sa maximálne zvýšiť na 4,8 GHz. No a posledný model Core i3 získal skromné štyri jadrá a osem vlákien, pričom jeho maximálna taktovacia frekvencia sa vyšplhá na 4,6 GHz.

Celý zostava môže tiež podporovať rýchlejšie pripojenie k internetu. Pre tých, ktorí sa pripájajú káblom, 2,5 GB Intel Ethernet Connector I225 viac ako zdvojnásobí sieťové rýchlosti štandardného 1 GB ethernetového pripojenia. A pre používateľov bezdrôtového pripojenia k internetu je dobrou správou to, že všetky procesory 10. generácie sú pripravené na pripojenie s Wi-Fi 6.

Intel hovorí, že prvá várka desktopových systémov, ktoré budú obsahovať 10. generáciu procesorov radu Intel Core S, by mala byť uvedená na trh už v priebehu mája.

Spoločnosť Intel predstavila 10. generáciu procesorov Core S pre stolné počítače.