Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Projekt REALM pestuje mikroriasy na čistenie odtokov zo skleníkov

Projekt REALM pestuje mikroriasy na čistenie odtokov zo skleníkov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo skleníky produkujú odpadovú vodu, ktorá môže obsahovať znečisťujúce látky, pestovanie mikrorias si vyžaduje zdroj vody, ktorej je v mnohých regiónoch nedostatok. Nový projekt sa zameriava na riešenie oboch problémov pestovaním rias, ktoré čistia vodu v ľahko dostupných skleníkových odpadových vodách.

Hoci skleníky môžu recyklovať svoje vlastné zavlažovacie vody, voda môže obsahovať dusík, fosfor alebo iné živiny, ktoré boli použité na plodiny. Ak sa táto voda opätovne použije a zároveň sa aplikuje viac takýchto hnojív, nahromadené množstvo živín v pôde môže byť dostatočne vysoké na to, aby poškodilo rastliny. Okrem toho, ak sa odtok bohatý na živiny namiesto toho dostane priamo do miestnych vodných tokov, môže dôjsť k rozkvetu toxických rias.

Práve tu prichádza na rad európsky projekt REALM. Táto štvorročná iniciatíva, ktorej názov je akronymom pre „Reusing Effluents from Agriculture to unLock the potential of Microalgae“ (Opätovné využitie odpadových vôd z poľnohospodárstva na uvoľnenie potenciálu mikrorias), sa zameriava na budovanie lacných nádrží na pestovanie mikrorias vedľa existujúcich komerčných skleníkov.

Nádrž s mikroriasami, ktoré by sa mohlo používať na čistenie odpadových vôd zo skleníkov.

Odtok zo zavlažovania skleníkov sa bude odvádzať do nádrží, kde budú mikroriasy spotrebovávať živiny vo vode. Tým sa voda prečistí, aby sa mohla bezpečne znovu použiť na zavlažovanie alebo vypustiť do životného prostredia, a zároveň poskytne potravu pre riasy. Okrem toho sa týmto spôsobom výrazne zníži množstvo čerstvej, čistej vody potrebnej na naplnenie nádrží, takže ju bude možné použiť v komunálnej alebo poľnohospodárskej sfére.

Predpokladá sa, že keď sa takéto systémy zavedú, znížia obsah dusičnanov v odtoku zo skleníkov pod limit Európskej únie a zároveň znížia náklady na výrobu mikrorias o 50 percent. Mikroriasy sa v súčasnosti okrem iného používajú v krmivách pre zvieratá, doplnkoch stravy, kozmetike, biopalivách a hnojivách.

Projekt REALM je financovaný z programu Horizon Europe a jeho členmi sú inštitúcie alebo spoločnosti z Belgicka, Fínska, Nemecka, Holandska, Portugalska, Španielska a Veľkej Británie.