Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vylepšený digitálny systém, ktorý nahradzuje papierové stravné lístky

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
27. 10. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohí zamestnanci sú už roky zvyknutí na podporu stravovania od zamestnávateľa. Aj v tejto oblasti sa modernizuje a digitalizuje a vďaka tomu väčšina zamestnancov využíva modernú formu stravovacej karty. Tá pritom prináša nové možnosti zamestnaneckých výhod, ktorými dokáže zamestnávateľ ľudí motivovať. Rozvoju stravovacích kariet a digitálnych riešení sa už dlhodobo venuje aj Asociácia moderných benefitov AMOBE a jej členovia. Prinášajú tak inovatívne riešenia aj v oblasti sociálnej politiky, cestovného ruchu, kultúry či gastra.

Podpora stravovania zamestnancov je zakotvená aj v Európskych pilieroch sociálnych práv. Práve tie majú pomáhať pri rozvoji spravodlivého a dobre fungujúceho trhu práce. Ani túto oblasť pritom neobišla digitalizácia.

V niektorých krajinách už pokročila natoľko, že papierová forma stravných poukážok prestala existovať. Aj na Slovensku má podpora stravovania pomerne bohatú históriu a v posledných rokoch sa pritom i u nás digitalizuje.

Do popredia sa tak dostali stravovacie karty, ktoré poskytujú oveľa rýchlejšiu platbu v reštauráciách, potravinách, ale prinášajú si aj širšie využitie v ďalších oblastiach.

„Ide o stravovacie karty, ktoré majú rovnakú podobu a rovnaké ochranné prvky ako platobné karty. Platenie prebieha pomocou ochranného PINu alebo prostredníctvom bezkontaktných NFC platieb. Najdôležitejšie však je, že ide o presný účel. Čiže sú určené na stravovanie. Ich zavádzanie je povinné od januára 2023,“ vysvetľuje Juraj Králik, výkonný riaditeľ, Amobe.

Po novom si tak zamestnanec nájde príspevky na stravné priamo na karte, čo mu otvára nové možnosti. Rozhodne je to jednoduchší prehľad o platbách a zostatku stravného, ktorý počas mesiaca nemusí len klesať ako keď mu postupne ubúdajú papierové gastro lístky. Viacero firiem totiž poskytuje rôzne zľavy, či takzvaný CASHBACK. Prípadne mu môže na karte pristáť aj výhra z používateľských súťaží.

„Stravovacie karty sú nástrojom ako prilákať ľudí späť do reštaurácii a pomôcť aj podnikom po pandémii. Šetria čas pri platené a dáta z kariet tu umožňujú mať lepší prehľad pri podnikaní prevádzok. Pre zamestnávateľov sú zase pohodlnejšie. Znižujú administratívnu záťaž a zamestnanci si môžu čerpať mnohé výhody, ktoré by pri hotovosti na účet vôbec nedostali.“

Za všetkým stoja informačné systémy, v ktorých sú prepojení zamestnávatelia, spolu s poskytovateľmi služieb stravovacích kariet a samozrejme s prevádzkami. Ide o komplexný technologický systém, v ktorom sa dbá v prvom rade na bezpečnosť údajov.

„Cloudový systém využíva tú najvyššiu ochranu na úrovni bankového zabezpečenia, pretože na pozadí pracujeme s účelovo viazanými prostriedkami na kartách. Prevádzky sú do systému napojené formou POS terminálov, ktoré umožňujú aj bezkontaktné platby.“

Noví používatelia kariet sa pritom nemusia báť ani toho, ak by tú svoju stratili. Aj na to systém myslí.

„Svoju stratenú kartu používateľ jednoducho zablokuje, požiada o novú, a celý kredit sa mu automaticky na túto novú kartu prenesie. Celá suma mu však zostáva. Ak by stratil papierové lístky, tak o tie by definitívne prišiel,“ dodáva Juraj Králik, výkonný riaditeľ, Amobe.

Digitalizácia systému výhod však prináša i ďalšie možnosti. Práve tie chcú členovia AMOBE spraviť dostupnejšie pre všetkých.

„Súčasné trendy v oblasti benefitov sa sústreďujú viac na zamestnanca jednotlivca. A tomu napomáha nový systém. Jeho súčasťou tak môžu byť či už zdravotná starostlivosť, stravovanie, rekreácia, šport, kultúra. Odbremeňujeme nielen zamestnanca, ale aj zamestnávateľov od administratívnej záťaže. S účelovo viazanými prostriedkami, ktoré majú zamestnanci na karte, nemusia využívať vlastné prostriedky, míňať vlastné financie, ale využívajú karty, ktoré už majú predpripravené a nabité,“ vysvetľuje Jana Ševčíková, riaditeľka personálneho oddelenia zamestnávateľa.

Digitálne systémy členov AMOBE prinášajú aj efektívnejšiu sociálnu pomoc ľuďom v núdzi. Stravovacími kartami je totiž možné pomáhať pravidelne a hlavne cielene zabezpečovať stravovanie aj ľuďom, ktorí sú na to odkázaní.

„Kartové riešenia, napríklad na stravu, sú rýchlejšie, flexibilnejšie a spĺňajú daný účel, v porovnaní s jednorazovou finančnou pomocou. Ich aktualizácia a pripisovanie prostriedkov je jednoduchšie, prebieha okamžite online a ich aktualizácia môže prebiehať niekoľko krát za mesiac, podľa toho, ako sa menia podmienky,“ hovorí Juraj Králik, výkonný riaditeľ, Amobe.

Celý digitálny systém je pritom nápomocný aj pri kontrole toho, či bol daný benefit využitý na účel, pre ktorý ho používateľ dostal. Poskytovateľ tak má presnú analýzu spotreby daného príspevku a vie lepšie vyhodnotiť efektivitu pomoci. A ani práca so systémom nie je náročná.

„Vlastné online rozhranie je pre administrátorov, či už zamestnávateľov, občianskych združení, obcí a miest alebo štátu, používateľsky prijateľné. Umožňuje jednoduchý manažment kariet, dobíjania a analýzu dát. Rovnako sú dôležité aj znížené náklady na dopravu a logistiku, pretože kartu stačí dodať iba raz, oproti viacnásobnému dodaniu inej formy pomoci alebo šekov cez pošty,“ dopĺňa Juraj Králik, výkonný riaditeľ, Amobe.

V nemalej miere pomôžu členovia AMOBE, cez svoje digitálne systémy, aj ekológii. Odbúravajú totiž nevyhnutnosť použitia papiera. No v prvom rade sa takto otvárajú nové možnosti pre zamestnávateľov k lepšej motivácii zamestnancov.