Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Udržateľné skladovanie potravín s pomocou odparovacieho chladenia

Udržateľné skladovanie potravín s pomocou odparovacieho chladenia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nemecká priemyselná dizajnérka Lea Lorenzová vytvorila nové chladiace boxy z hliny založené na starom princípe odparovacieho chladenia. Tento jednoduchý dizajn s názvom TONY ponúka modernú reinterpretáciu tradičných hlinených chladiacich nádob a predstavuje ekologické riešenie na udržanie čerstvosti potravín bez potreby elektrickej energie.

Lorenzovej motivácia pre vývoj TONY vychádzala z riešenia všadeprítomného problému plytvania potravinami v dôsledku nevhodných spôsobov skladovania. Mnohé potraviny, ako napríklad ovocie, zelenina a pečivo, si nevyhnutne nevyžadujú chladenie, ale často sa v dôsledku nesprávneho skladovania predčasne kazia. Systém TONY je navrhnutý tak, aby vyplnil túto medzeru tým, že poskytuje účinnú a udržateľnú metódu na udržanie čerstvosti týchto produktov bez potreby elektrickej energie alebo bežného chladenia.

Hlinené chladiace boxy na potraviny so systémom odparovacieho chladenia TONY.

Základný dizajn pozostáva z jednotlivých hlinených chladiacich boxov, ktoré sú k dispozícii v troch stohovateľných veľkostiach, pričom každý je vybavený nádržou na vodu, nádobou na potraviny a vekom. Táto modulárna konštrukcia umožňuje nezávislú funkčnosť a zároveň zabezpečuje, aby každá jednotka dostala dostatočný prísun vody.

Použitie pórovitej raku-hliny, ktorá pochádza z regiónu Westerwald v Nemecku, je ústredným prvkom dizajnu a procesu chladenia. Tento hlinený materiál absorbuje vodu z nádrže a uľahčuje odparovanie na stenách nádoby na potraviny, čím vytvára optimálne prostredie na skladovanie s teplotami od 13 °C do 17 °C. Podľa Lorenzovej sa počas výrobnej fázy chladiace nádoby vypaľujú v peci pri najnižšej možnej teplote 1 000 °C v snahe šetriť energiu a minimalizovať ekologickú stopu výrobku.

Hlinené chladiace boxy na potraviny so systémom odparovacieho chladenia TONY.

Okrem toho odolná konštrukcia hlinených chladičov má predĺžiť ich životnosť, čím sa znižuje potreba častej výmeny a minimalizuje sa množstvo odpadu. Ak sa chladič poškodí alebo dosiahne koniec svojej životnosti, jeho komponenty sa môžu vrátiť a recyklovať rozomletím na šamotovú hlinu. Tieto recyklované materiály sa potom môžu začleniť do výroby nových chladičov TONY, čím sa uzavrie cyklus udržateľnosti.

Zavedením chladiacich boxov TONY prináša Lea Lorenz nielen praktické riešenie, ktoré pomáha zmierniť plytvanie potravinami, ale vytvorila aj model zodpovedného dizajnu výrobkov. Výtvor Lorenzovej slúži ako inšpirácia pre dizajnérov aj spotrebiteľov a podporuje prechod k udržateľnejším a ekologickejším rozhodnutiam.

Hlinené chladiace boxy na potraviny so systémom odparovacieho chladenia TONY.