Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hlina znižuje obsah metánu v kravských vetroch o 30 %

Hlina znižuje obsah metánu v kravských vetroch o 30 %
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak ste o tom ešte nepočuli, metán v kravských vetroch je hlavným zdrojom skleníkových plynov. Možno však existuje nový spôsob, ako tento problém riešiť, keďže nedávna štúdia ukázala, že kŕmenie kráv hlinou znižuje emisie metánu o viac ako 30 %.

Kravy produkujú metán ako vedľajší produkt pri trávení stravy s vysokým obsahom vlákniny a tento plyn neustále zo seba chrlia. Podľa Programu OSN pre životné prostredie tvorí tento metán z kráv a iných hospodárskych zvierat približne 40 % celkových globálnych emisií metánu. Situáciu zhoršuje skutočnosť, že metán je približne 25-krát silnejší ako oxid uhličitý, pretože prispieva ku globálnemu otepľovaniu.

S cieľom znížiť množstvo metánu v kravských vetroch vedci experimentovali s doplnkami krmiva pre dobytok, ako sú rybí olej, morské riasy, tropické listy a dokonca aj klokanie bobky. Teraz sa sľubné výsledky ukazujú v prípade halloyzitového ílu. Halloyzit je charakteristický tvarom svojich kryštálov. Vo väčšine prípadov tvorí rúrkovité, zriedkavejšie globulárne častice.

V pilotnej štúdii, ktorú uskutočnil Dr. Bhaba Biswas a jeho kolegovia z austrálskej Univerzity v Newcastli, sa zistilo, že pridávanie modifikovanej formy prirodzene sa vyskytujúceho ílu do bežného krmiva pre dobytok znížilo emisie metánu zvierat o viac ako 30 % počas 24 hodín.

Podľa Biswasa íl obmedzuje činnosť črevných mikróbov a parazitov, ktoré produkujú metán. Zdá sa, že tento materiál je pre dobytok neškodný, veď pri pasení pravidelne požíva pôdu, a v skutočnosti by mohol byť dokonca zdraviu prospešný, napríklad by mohol znížiť kyslosť čriev. Nakoniec sa vylúči spolu s výkalmi.

Ešte je potrebné vykonať ďalší výskum, ale vedci dúfajú, že upravený halloyzitový íl by sa nakoniec mohol predávať vo forme lacných peliet alebo postreku do výbehu. Tím prezentoval svoje zistenia na Medzinárodnej konferencii o čistení v austrálskom Adelaide.