Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Dallase spúšťajú doručovanie jedla pomocou robotov a dronov

V Dallase spúšťajú doručovanie jedla pomocou robotov a dronov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci to ešte nie je úplne bežné, pojazdné roboty v niektorých krajinách už nejaký čas doručujú tovar miestnym zákazníkom. Zároveň nad nimi lietajú balíky pomocou dronov. Teraz sú spoločnosti Serve Robotics a Wing Aviation pripravené spojiť tieto dve činnosti.

Spoločnosť Wing Aviation, ktorú vlastní materská spoločnosť Googlu, Alphabet, prepravuje malé balíky letecky minimálne od roku 2018, teda dlhšie, ak započítame aj inkubáciu v rámci projektu X spoločnosti Alphabet. „Vysoko automatizované“ batériovo-elektrické drony spoločnosti odvtedy doručili „všetko od liekov a knižníc až po horúcu kávu a čerstvé sušienky „stovkám tisíc zákazníkov v Austrálii, USA, Fínsku a Írsku.“

Doručovacie roboty od spoločnosti Serve Robotics podporovanej spoločnosťou Uber sa po chodníkoch v USA nepreháňajú tak dlho, ale spoločnosť „dokončila desiatky tisíc dodávok pre podnikových partnerov, ako sú Uber Eats a 7-Eleven“. Teraz sa tieto dva subjekty spájajú, aby rozšírili dosah pojazdných doručovacích robotov v Dallase v americkom štáte Texas.

Robot Serve vyzdvihne objednávku jedla v reštaurácii, odovzdá ju na zbernom mieste Wing Auroloader a potom sa dron Wing vznesie do vzduchu na poslednú etapu doručenia zákazníkovi.

V rámci pilotného projektu bude robot spoločnosti Serve Robotics vyzdvihovať potraviny v reštauráciách. Potom sa dostane do boxu Autoloader v okruhu niekoľkých blokov, kde sa zásielka prenesie do dronu spoločnosti Wing Aviation. Potom sa hybridné lietadlo s viacerými rotormi a pevnými krídlami vznesie do vzduchu nad rušné ulice, aby doručilo tovar zákazníkom až do vzdialenosti približne 10 kilometrov.

„Sme nadšení, že môžeme v spolupráci so spoločnosťou Wing Aviation ponúknuť multimodálne doručovanie, ktoré rozšíri náš trh zo zhruba polovice všetkých dodávok jedla, ktoré sú v okruhu 2 míľ (3,2 km) od reštaurácie, na ponuku 30-minútového autonómneho doručovania v celom meste,“ povedal Dr. Ali Kashani, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Serve Robotics.

Doručovací robot Serve zdvihne balík do bocu Autoloader, dron Wing ho vyzdvihne a doručí zákazníkovi v okruhu do približne 10 km.

„Spoločnosť Wing Aviation dúfa, že prostredníctvom tohto pilotného partnerstva sa jej podarí osloviť viac obchodníkov vo veľmi preplnených oblastiach a zároveň podporiť spoločnosť Serve Robotics pri jej snahe o rozšírenie polomeru doručovania,“ dodal Adam Woodworth, generálny riaditeľ spoločnosti Wing Aviation.

Partnerstvo uvádza, že tento model prepojenia robotov s dronmi by mal negovať potrebu podnikov investovať do ďalšej infraštruktúry na podporu doručovania v širšom rozsahu, a zároveň naznačuje, že by sa mohli znížiť náklady pre prevádzkovateľov služieb a zákazníkov. Dĺžka pilotného projektu nebola zverejnená.