Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aveine Aerator prevzdušní a osvieži víno priamo počas jeho nalievania

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asi žiaden fanúšik červeného vína neodolá poriadnemu nadýchaniu tohto moku pred tým, ako si ochutná prvý dúšok. Máme na mysli premiešanie tekutiny so vzduchom, ktoré víno tak povediac otvorí a vyčarí charakteristické vône a chute. Tie by boli inak ukryté. Aj preto sa team vývojárov zameral na technologický nálevník, ktorý sa nasadí na hrdlo fľaše a o miešanie sa postará sám, priamo pri nalievaní do pohára. Okrem toho je ešte aj spojený s mobilnou aplikáciou. Načo, to sa už teraz dozviete.

Na medzinárodnom technologickom veľtrhu CES svoje najnovšie produkty prezentovali nielen svetoznáme značky, ale našlo sa tu aj množstvo zaujímavých start-up projektov. Patrí medzi ne aj digitálny prevzdušňovač vína od francúzskeho výrobcu Aveine. Zariadenie sa nasadí na otvorenú fľašu vína rovnako ako klasický nálevník. Používateľ potom len namieri kameru smartfónu na etiketu na fľaši. Sprievodná mobilná aplikácia podľa snímky rozpozná druh vína a podľa toho presne nastaví kalibráciu jeho prevzdušnenia.

„Je to jednoduché, vieme zvýšiť kontakt vína so vzduchom, čím získa správnu charakteristiku chute a vône. Na boku zariadenia sú malé otvory, cez ktoré sa počas nalievania vína do neho vpúšťa malé alebo väčšie množstvo vzduchu,“ vysvetľuje pán Robert Matthieu, Aveine.

Digitálny prevzdušňovač pritom počas nalievania dokáže nasimulovať nadýchanie moku tak, ako keby bola fľaša otvorená po dobu až 24 hodín. Mobilná aplikácia počas detekcie pristupuje k databáze s množstvom druhov vín, no samozrejme tam nenájde všetky značky. Výrobca však aj toto ošetril prostredníctvom šikovných algoritmov.

Digitálny prevzdušňovač vína Aveine Aerator.

„Umelá inteligencia z etikety rozpozná, či je to červené alebo biele víno. Vie odkiaľ pochádza, či je to Bordeaux, Burgundsko, no aj oblasti zo Slovenska. Zistí, aký vek má víno a aj jeho cukornatosť. Čím viacej informácií, tým precíznejšie je nastavenie prevzdušnenia,“ dodáva pán Robert Matthieu, Aveine.

Používateľ si môže samozrejme zadať údaje aj sám, manuálne. Digitálny prevzdušňovač má navyše na prednej strane dotykový panel. Ten zobrazí teplotu servírovaného vína, no poslúži aj pre manuálne nastavenie úrovne prevzdušnenia, pokiaľ používateľovi to automatické chuťovo úplne nevyhovuje.

Digitálny prevzdušňovač Aveine Aerator by teda mohol potešiť milovníkov nápoja z hrozna, ktorí na jednej strane vedia, že jeho obohatenie o správne množstvo vzduchu mu dodá lepšiu chuť, no na druhej strane nechcú čakať dlhé hodiny pred samotným servírovaním.