Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slováci vyvinuli vodorozpustné pásiky s osivami a inovatívne hnojivá

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
17. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Záhradka a práca v nej je záľubou pre mnohých Slovákov. Patrí k tomu aj nepríjemné zohýbanie sa pri sejbe, ale aj jednotení rastlín. Túto fyzicky náročnú prácu sa pokúsili odstrániť inovátori z Krakovian. Vyvinuli nový spôsob sejby pre malopestovateľov a záhradkárov. Zamerali sa však aj na ostatnú zeleň a priniesli tiež inovatívnu formu výživy trávnika a kvetov. Ukážem vám teda spôsob ako dostať trávu do nádhernej zelenej farby už za pár dní.

Profesionálni poľnohospodári používajú pri sejbe špeciálne sejačky na presný výsev. Aj preto majú rastliny medzi sebou rovnomerné medzery. Aby to však stroj dokázal zabezpečiť, musí mať osivo rovnaký rozmer a pravidelný tvar. Ten však samotná príroda, bez ľudského zásahu, neprinesie, a preto sa osivá obaľujú.

„U drobných osív je to špeciálne veľmi dôležité, pretože taká mrkva, petržlen, je veľmi malá, a aby ste ju mohli presne vysievať, tak potrebujete urobiť z nich krásne guľôčky,“ vysvetľuje pán Michal Sedlák, riaditeľ, SEDOS.

Slovenskí výskumníci zo SEDOSu sa obaľovaniu osív venujú už 25 rokov. Už na začiatku bolo ich cieľom pomôcť aj malým pestovateľom a záhradkárom.

„Aby sme dosiahli dobrú úrodu, musíme zabezpečiť, tomu sa hovorí, dobrú organizáciu porastu. Záhradkár to rieši tak, že už pozná nejaké zvyklosti, že napríklad cibuľa, mrkva, petržlen, sa seje na 25 centimetrov maximálne 30 centimetrov riadok. Ale končí to tak, že v tom riadku je tých semien veľa. Tak potom, keď vyrastú tie rastlinky, tak musí ísť na kolená a pekne tú mrkvičku pretrhať.“

Vďaka slovenskej inovácii to však už netreba. Všetko zabezpečí vo vode rozpustný priehľadný výsevný pásik, na ktorom sú semienka zeleniny rozmiestnené v optimálnych vzdialenostiach.

„Riešime problém malých semien, ktoré sa veľmi ťažko vysievajú. Tá hranica, pokiaľ sa to ešte oplatí robiť, väčšinou býva v kategórii 3, maximálne 4 milimetre veľkosti semena. No je to vlastne ten základný sortiment do záhrady - môžeme tam dať špenát, mrkva, petržlen, reďkovka, pór, cibuľa. Napríklad vieme urobiť aj mak.“

Za všetkým stojí unikátny patent spolupráce SEDOSu so slovenským vedcom, profesorom Pavlom Alexym.

„Fólia z polyvinylalkoholu, ktorú my vyrábame, má veľmi zaujímavú vlastnosť, že je vlastne vodorozpustná. Dokonca v studenej vode, pod 10 stupňov, sa úplne dokáže rozpustiť na gél a postupne až na roztok. Už v pôde pri vlhkosti okolo 55 - 60 percent. Do hodiny ten výsevný pásik vlastne už nenájdete.“

Vo vode rozpustná fólia je v pôde doslova živinou pre pôdne mikroorganizmy, ktoré ju rýchlo rozložia na CO2 a vodu. Vyrába sa zo zmesi, podľa receptúry profesora Alexyho, technológiou vyfukovania, pomocou špeciálneho zariadenia. Hotová sa navíja na valce, reže sa na potrebnú šírku, a tak je pripravená na výrobu výsevných pásikov. Vodorozpustná fólia je spotrebiteľom známa aj z tabliet pre umývačku či práčku.

„To, čo vy dennodenne chytáte do ruky, tak to sú fólie veľmi hrubé, tam je okolo 150, 200 mikrónov. Naše fólie sú len v hrúbke nejakých 35 - 40 mikrónov.“

Na fóliový výsevný pásik sa semená ukladajú v presných vzdialenostiach, pomocou unikátnych zariadení z dielne SEDOSU. Aby sejba v záhradke bola pohodlná, jednoduchá, rýchla a presná, Slováci vyvinuli a vyrobili aj sejačku na výsev ich pásikov.

„Keď si pripravíte pôdu, stačí na túto sejačku nasadiť výsevný pásik a ako náhle tlačíte po pôde, automaticky sa vám ukladá výsevný pásik do tej správnej hĺbky, kde je ešte dostatok vlahy.“

V Krakovanoch sa snažia zjednodušiť život nielen pestovateľom zeleniny, ale aj majiteľom trávnikov. Práve tie si vyžadujú pravidelnú starostlivosť, a tá pri kosení nekončí. Trávnik totiž potrebuje dostatok živín.

„Hnojenie obyčajne chápeme tak, že to sú tri základné prvky, dusík, fosfor, draslík. Dusík je na to, aby to bolo pekné zelené, aby to rýchlo rástlo. Fosfor na to, aby nám to dobre zakorenilo a draslík aby nám vyzreli pekné plody, aby tam bola dobrá kvalita.“

Bežné hnojivá majú väčšinou krátkodobý účinok a pri nesprávnej aplikácii môže prísť k takzvanému popáleniu trávnika. Slovenskí výskumníci sa preto zamerali na vlastnú výrobu rovnomerne a dlhodobo pôsobiacich hnojív pre trávniky a kvety. Princíp spočíva v tom, že podobne ako obaľujú semienka, začali obaľovať aj granule hnojiva.

„Tá technológia obaľovania hnojív je z toho dôvodu, že hnojivá, ktoré sú veľmi rýchle rozpustné, sa obalia tekutou sírou, ktorá zabezpečí ich pomalé uvoľňovanie. Napríklad u toho trávnikového hnojiva stačí pohnojiť raz za 70 dní.“

Majitelia trávnikov chcú však často dosiahnuť rýchly efekt zelenej trávy. Slovenskí výskumníci tak pre tento účel vyvinuli tekuté hnojivo, aj so zaujímavým aplikátorom.

„To je taká veľmi rýchla pomoc pre tých ľudí, čo chcú mať efekt o dva, tri dni, najneskoršie o štyri. Takže pred víkendom chcem mať krásny trávnik, kúpim si sprej. Aby sa to dobre aplikovalo, potrebujeme trávnik zavlažovať. Takže nasadíme na tento aplikátor presne určené hnojivo na hnojenie trávnika, zavlažíme, zároveň živiny dodáme.“

Jednoduchá aplikácia hnojenia, s pripojením na záhradnú hadicu, je zrejme najjednoduchším spôsobom, ako k tráve dostať živiny a vodu zároveň. Takýto spôsob môže byť ale súčasťou aj automatických závlah, ktoré už sú v záhradách nainštalované. Svoje skúsenosti s tým má aj riaditeľ SEDOSu.

„Všimol som si, že vlastne sú už vymyslené dávkovače na tekuté látky a veľmi agresívne, napríklad úprava bazénu. Takže ten bazénový dávkovač len som použil na dávkovanie do potrubia, ktoré nám zavlažuje automaticky trávnik,“ dodáva pán Michal Sedlák, riaditeľ, SEDOS.

Zaujímavé inovácie z dielne SEDOSu rozhodne zaujmú nejedného pestovateľa. Zároveň sú príkladom ako môže aplikovaný výskum pomáhať aj bežným ľuďom odbúravať namáhavú prácu v záhradke, aby im zostávalo viac času na relax a užívanie si výsledkov vlastného úsilia.