Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Repkový olej vyrábaný na Slovensku si udržal zdraviu prospešné vlastnosti

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
21. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou zo zložiek, ktoré si naše telo nevie samé vytvoriť, ale potrebuje ich, sú aj mastné kyseliny omega 3 a 6. Našťastie ich organizmu dokážeme dodať cez jedlo, napríklad pomocou oleja. V tomto smere rozhodne s obrovským náskokom vedie repkový olej nad slnečnicovým.

No hoci máme u nás podmienky na jeho výrobu, veľkú časť dovážame. Ja som sa však s kamerou dostal do jednej z mála slovenských fabrík, kde repkový olej pomocou moderných technológií vzniká a dokonca si udrží aj zdraviu prospešné vlastnosti.

Zo zdrojov, ktoré vedia poľnohospodári na Slovensku dopestovať, sa v našich domácnostiach najviac používa slnečnicový alebo repkový olej. Oleje sa v základe odlišujú najmä svojim fyzikálnym a chemickým zložením. Jedným z ukazovateľov môže byť napríklad aj obsah vitamínu E.

„Keď by sme porovnávali obsah vitamínu E v miligramoch, tak pri slnečnicovom oleji to je 15 miligramov na 100 gramov, pri repkovom oleji je 20 miligramov na 100 gramov,“ hovorí pán Tibor Husár, riaditeľ, BIO-plus.

Pre naše zdravie sú však dôležité aj omega kyseliny 3 a 6. O ich prísun do organizmu, v čo najideálnejšom pomere, sa môžu postarať práve rastlinné oleje. Aj v tomto smere má navrch repkový olej, a to dokonca i v porovnaní s olivovým.

„1 k 1,9 - to je totálne optimum. Repkový olej sa pohybuje 1 k 2,3; olivový olej, keď by sme išli, 1 k 9 a slnečnicový 1 k 136.“

Oleje sa od seba odlišujú aj takzvaným parametrom zadymenia. Ten určuje, pri akej teplote sa olej začne vyparovať. Čím je vyššia, tým neskôr sa napríklad pri 180 stupňovom vyprážaní prepáli.

„Bežný slnečnicový olej, bez nejakej úpravy aditív, je to 110 stupňov. Pokiaľ by sme išli na olivu, je to 210 stupňov bod zadymenia a repkový olej 240 stupňov zadymenia.“

Vo všeobecnosti to teda vyzerá tak, že repkový olej má pomerne ideálne vlastnosti. Práve na repku preto stavili aj Slováci zo Spišského Hrušova. Ich fabrika sa pritom vyznačuje tým, že pre spracovanie repkového semena používa moderný technologický proces.

„V porovnaní s inými technológiami je lisované za studena. To je jeden z najväčších rozdielov oproti iným technológiám a iným výrobcom repkového oleja, nielen na Slovensku, ale aj v rámci Európy. Lisujeme semeno repky do tých 46 až 48 stupňov.“

V základnej produkcii sa na Spiši vyrába slovenský olej Flaviol v dvoch podobách, panenský a rafinovaný. Špecialitou je zasa olej, do ktorého sa pridáva ďalší olej, a to z reďkvového semena.

„Panenský olej je úplne prirodzený olej, po studenom lisovaní jednoducho iba prefiltrovaný. Zachováva si svoju klasickú vôňu, farbu a obsah, vysoký obsah vitamínov a antioxidantov a fytonutrientov. Kdežto pri rafinovanom oleji po rafinácii upravujeme vôňu, upravujeme farbu a upravujeme obsah vody. A tým spôsobom ho pripravujeme, aby bol schopný na vyprážanie a používanie v teplej kuchyni.“

Samotný proces rafinácie repkového oleja Flaviol sa skladá z dvoch fáz. Najprv sa do oleja pridá bieliaca hlinka, ktorá ho zosvetlí. Následne sa prefiltruje a prechádza do fázy takzvanej dezodorizácie vo fyzikálnej odparke.

Tá pracuje na princípe odkyslenia oleja pri vysokých teplotách pri pôsobení zníženého tlaku. Olej sa ohreje a pokračuje do odvodňovacej nádoby. Tam sa z neho, pod vplyvom vákua, odstráni voda. Následne je prečerpávaný do odplyňovacej nádoby a odparky, kde sa z olej odstránia mastné kyseliny a pachy.

Pri rafinácii je pritom potrebná vyššia teplota, ktorú zabezpečí zaujímavé technologické zariadenie. Na elektrickú energiu sa však už nespolieha.

„Sme si zariadenie prerobili na plyn, zdroj energie je plyn. A vyvíjač pary, ktorý je súčasť zariadenia kotolne, tak nám vyrába teplotu 200 stupňov Celzia, ktorú bežne normálnym bežným teplovodným kúrením by sme nevedeli dosiahnuť,“ dopĺňa pán Tibor Husár, riaditeľ, BIO-plus.

Slováci spod Tatier sa rozhodli šetriť aj prírodu. Repkový olej Flaviol pre maloobchodné siete preto plnia do tmavých, recyklovateľných sklenených fliaš, ktoré navyše olej chránia pred slnečným svetlom.

O všetko sa pritom stará automatická linka, ktorá fľaše plní a následne aj uzatvára a označuje etiketami. Takto sa ukladajú do kartónu, ktorý automatický stroj na záver uzavrie lepiacou páskou a výrobky sa presunú do skladu.

Ako je vidieť, nie je olej ako olej. Slovenské moderné domácnosti však už našťastie začínajú uprednostňovať kvalitné a zdraviu prospešné produkty, takže by si k nim mohli nájsť cestu aj repkové oleje, ako je aj Flaviol, najmä ak sú naozaj zo Slovenska.