Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Izraeli otvorili prvú továreň na laboratórne kultivované mäso

V Izraeli otvorili prvú továreň na laboratórne kultivované mäso
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Takzvané kultivované alebo laboratórne vypestované mäso by sa mohlo čoskoro dostať z laboratória do každodennej stravy. Prispieť k tomu by mohla aj novootvorená továreň v Izraeli od miestnej spoločnosti Future Meat Technologies, ktorá ju označuje za prvé zariadenie na priemyselnú výrobu kultivovaného mäsa na svete.

Technológia, ktorá sa skrýva za laboratórnym mäsom, sa v nedávnej dobe objavuje čoraz častejšie. Spoločnosť Eat Just pritom koncom minulého roka dostala povolenie na predaj kultivovaného kuracieho mäsa v Singapure. Väčšina z laboratórne vypestovaných mäsových výrobkov využíva jednu alebo druhú metodiku. Buď ide o mäso na rastlinnom základe alebo mäso kultivované z buniek získaných zo živých zvierat.

Tieto bunky sú opatrne vyživované v biologických reaktoroch a kŕmené rovnakými živinami ako živé zvieratá. To umožňuje bunkám rásť a množiť sa, kým sa z nich vyvinú jedlé kusy mäsa. Mnoho začínajúcich spoločností, ktoré sa snažia komercializovať túto technológiu, sa vo svojich prístupoch mierne líši, všetky však dúfajú, že poskytnú riešenie environmentálnych a etických problémov, ktoré pokrývajú modernú výrobu mäsa.

Spoločnosť Future Meat Technologies otvorila v izraelskom Rehovote výrobný závod na laboratórne kultivované mäso.

Spoločnosť Future Meat Technologies spadá do druhej skupiny a pomocou vlastnej patentovanej metódy premieňa živočíšne bunky na jedlé časti mäsa. Nejedná sa o žiadnu genetickú modifikáciu a metóda zahŕňa to, čo spoločnosť nazýva ako „proces oživenia médií“. Ten účinnejšie odstraňuje odpadové produkty a zjavne vedie k výťažkom 10-krát vyšším ako je priemyselný štandard. Tvrdí sa, že tento proces tiež generuje o 80 percent menej emisií skleníkových plynov, využíva o 99 percent menej pôdy a o 96 percent menej sladkej vody ako bežná výroba mäsa zo živých zvierat.

Spoločnosť podrobí túto techniku testovaniu v zatiaľ najväčšom rozsahu a to spustením svojho nového závodu na kultiváciu mäsa v izraelskom meste Rehovot. Továreň bude mať kapacitu na produkciu 500 kilogramov kultivovaného kuracieho, bravčového a jahňacieho mäsa každý deň. Spoločnosť hovorí, že výrobky z hovädzieho mäsa sú „za dverami“.

Spoločnosť Future Meat Technologies tvrdí, že je jedinou spoločnosťou, ktorá je schopná produkovať porciu laboratórne kultivovaných kuracích pŕs za 3,90 dolára a očakáva ďalšie znižovanie nákladov.

Future Meat Technologies tvrdí, že je jedinou spoločnosťou, ktorá je schopná vyrábať kultivované kuracie prsia za 3,90 dolára za mesiac, a keďže pokračuje v rozširovaní svojich operácií, očakáva, že tieto náklady ešte klesnú.

Nový závod má demonštrovať patentovanú technológiu oživenia médií v rozsahu, ktorý umožňuje dosiahnuť produkčnú hustotu 10-krát vyššiu ako je priemyselný štandard. Cieľom je je dosiahnuť to, aby bolo kultivované mäso cenovo dostupné pre každého, a zároveň zabezpečiť, aby sa vyrábalo chutné jedlo, ktoré bude zdravé aj udržateľné a pomôže zabezpečiť budúcnosť budúcich generácií.