Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bloom umožní vlastné pestovanie „superpotraviny“ zo spiruliny

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri požití modrozelenej riasy spiruliny, ktorá je bohatá na živiny, sa okrem iného tvrdí, že prináša antioxidačné účinky, posilňuje imunitu a znižuje hladinu cholesterolu. A aj keď sa bežne konzumuje v práškovej forme, nový systém Bloom vám umožní pestovať spirulinu vo vašej vlastnej kuchyni.

Systém Bloom vyrába britská startup spoločnosť Canopi, ktorá tvrdí, že čerstvá, živá spirulina je oveľa výživnejšia ako jej sušený a práškový náprotivok. Spoločnosť dodáva, že čerstvé riasy nemajú „bažinatú“ chuť práškovej spiruliny, a navyše sa spotrebitelia nemusia obávať možnosti, že by boli pestované v kontaminovaných rybníkoch.

Systém sa skladá z dvoch valcových nádob vyrobených z polypropylénu, ktoré sa dajú čistiť aj v umývačke riadu a neobsahujú škodlivé látky BPA. Dodáva sa tiež so štartovacím balíčkom 14 výživových tabliet spolu so živou kultúrou spiruliny, aby sa veci mohli čo najskôr rozbehnúť. Táto kultúra sa pre európskych zákazníkov odosiela z Veľkej Británie.

Systém Bloom je dodávaný s dvoma valcami pre domáce pestovanie spiruliny.

Používateľ začne tým, že umiestni kultúru, trocha vody a jednu z tabliet do jedného alebo oboch valcov, podľa toho, koľko porcií rias chce naraz pestovať. Tableta poskytuje živiny, ktoré spirulina potrebuje na rast, a navyše udržuje vodu v optimálnej hodnote pH. Základňa medzitým udržuje správnu úroveň svetla a teplotu počas celého rastového cyklu. Po piatich dňoch by údajne mala byť spirulina už pripravená na zber. Ak používateľ na to zabudne, senzor v systéme zistí, že hustota rias vo vode dosiahla dostatočnú úroveň, a odošle mu upozornenie prostredníctvom sprievodnej aplikácie.

Integrovaná vzduchová pumpa sa potom použije na pretlačenie obsahu cez jemný filter, čím sa oddelí koncentrát spiruliny od zvyšku vody. Tento koncentrát tvorí jednu 5-gramovú porciu, ktorú si môže používateľ zamiešať do pohára pitnej vody, pridať do smootie nápoja alebo pridať do jedla. No je potrebné si trocha spiruliny odložiť, aby sa dala „zasiať“ nasledujúca várka.

Každý valec systému Bloom produkuje jednu 5-gramovú porciu koncentrátu spiruliny.

Systém Bloom pre domáce pestovanie spiruliny je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Indiegogo. Získať sa dá od 174 GBP (približne 205 EUR), pričom plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane je 249 GBP (asi 293 EUR). Náhradné balenie so 14-timi výživovými tabletami stojí 6 GBP (okolo 7 EUR). Distribúcia je naplánovaná od augusta 2022.